Формулата за успех на Apple е IPhone + Китай

Apple продължава да показва отлични резултати благодарение на добрата си работата на пазара в Китай. Компанията си осигурява потенциал за растеж през следващите години

Продажбите AppleWatch започнаха през април, така че резултатите от второто тримесечие, което приключи по стандартите на компанията през март те не бяхаотразени, но и без тях положението изглежда много добро. Приходите на Apple са нараснали с 27% за година и са в размер на $ 58.010 млрд. Предвид изразената сезонност в продажбите на компанията, най-добри резултати, обикновено са първата четвърт на годината.

Нетна печалба и EBIDTA увеличиха с приблизително същия процент – 33% и 34% г / г,за година. Заслужава да се отбележи, че темпът на нарастване на печалбата е по-висок от темпа на нарастване на продажбите, това определено е добър знак, което показва увеличение на ефективността на бизнес модела на Apple.

Брутната печалба (Gross Margin) достигна рекорд от поне 10 години – 40,78% (за промишлеността средно, според Ройтерс е 25,60%). Оперативен маржин през второто тримесечие на 2014 г. се увеличава с 1.73% и възлиза на 31,51%, което е значително над средната годишна стойност за последните 10 години.

Компанията продължава да изпълнява програмата си за обратно изкупуване на акции: За последната кварта броя на акциите в свободно обращение е намалял с 1,12% (65,39 милиона акции), и сега е в размер на 5761 милиона бройки. През годината Apple закупи 4,5% (271 060 000 акции) от акциите, които в днешната цена на емитента са приблизително 35.0 милиарда щатски долара. От началото на програмата за обратно изкупуване през август 2012 г. в Apple похарчени $ 112.0 милиарда за тази цел. А според актуализираните планове на компанията, до 2017 г., Apple планира да изплати нови $ 88000 милиона за обратно изкупуване на акциите си. Ако приемем, че цената на ценните книжа ще остане на сегашното ниво, до 2017 г., Дружеството придобие още 11,7% от се акции си в обращение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *