Форумът в Давос – без особени резултати.

Потънала в нерешителност и несигурност, тазгодишната среща в Давос, която събира по традиция най-добрите и най-ярките в управлението и бизнеса, не успя да изготви нов план за противодействие на глобалния финансов спад, предаде Асошиейтед прес.

Петдневният Световен икономически форум в алпийския курорт Давос приключи в същата мрачна атмосфера, в която и започна, със съзнанието, че дълбочината на кризата все още е неизвестна, а решението остава неуловимо.
Всеки един загуби в Давос, коментира Кишоре Махбубани, декан на Факултета по политология в Сингапурския университет.
Изглежда никой няма ясна представа колко е голяма кризата и какво е необходимо да се направи, за да излезем от нея, заяви той пред АП.
Мнението ми е, че наистина е наложително да се преразгледа из основи цялата глобална система, за да се разбере какво не е наред, а никой тук все още не е готов да зададе този вид фундаментални въпроси в Давос, добави Махбубани.
Постигнато бе всеобщо съгласие, че има много още какво да се направи, започвайки от срещата на Г-20 в Лондон през април, отбелязва АП.
Създаването на така наречените „лоши банки“ може да се окаже единственото решение на най-тежката финансова криза от десетилетия, но ръководените от правителството мерки могат да доведат до изолирано кредитиране и финансова деглобализация, коментира Ройтерс.
След близо 100-часови дискусии, проведени на тазгодишния Световен икономически форум в Давос, много политици, банкери и икономисти са на мнение, че некоородинираните действия на държавите в подкрепата на националните банкови системи вече ще гравитират около решенията „добра банка/лоша банка“.
Глобалната икономика, която Международният валутен фонд (МВФ) очаква да се забави почти до нула тази година за първи път след Втората световна война, не може да се възстанови, докато финансовата система не се стабилизира, заяви първият заместник-управляващ директор на МВФ Джон Липски.
Според мнозина, е малко вероятно това да се случи, докато проблемните ипотечни и жилищни заеми, нарушаващи балансовите отчети и възпиращи новото кредитиране, не се изкоренят от правителствата и не бъдат изолирани в „лоши банки“.
Световният икономически форум ще започне идните седмици инициатива за реформиране на глобалната финансова система, заяви на закриването на срещата нейният основател и ръководител Клаус Шваб, цитиран от ДПА.
Ще започнем инициатива за глобална реформа през следващите няколко седмици, отбеляза в импровизирана реч Шваб.Тя има подкрепата на почти всеки политически лидери, който бе тук в Давос последните пет дни, допълни ръководителят на форума, посочвайки по-конкретно генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и китайския премиер Вън Цзябао като поддръжници на идеята.Шваб отбеляза, че срещата на промишлено развитите страни от Г-20 през април в Лондон няма да бъде достатъчна за справянето с глобалната икономическа криза. Той допълни, че е необходима реформа на глобалната банкова система, на финансовите регулации и корпоративното управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *