Франция въстана срещу хегемонията на долара

Френският политически и бизнес елит въстана срещу хегемонията на долара в международните разплащания, след катовластите в САЩ глобиха BNP Paribas с близо 9 млрд. доларазаради нарушаване на американските санкции.

Министър-председателят на Франция Мишел Сапен призова за „ребалансиране“ на валутите, използвани за глобалните разплащания. По думите му случаят с BNP Paribas трябва „да ни накара да осъзнаем необходимостта от използването на различни валути“.

„Ние (европейците – бел. ред.) търгуваме помежду си в долари, когато, например, продаваме самолети. Необходимо ли е това? Не мисля. Мисля, едно ребалансиране е възможно и необходимо, не само по отношение на еврото, но също така и спрямо големите валути на развиващите се страни, които заемат все по-голяма и по-голяма част от световната търговия“, посочи френският премиер в интервю за Financial Times.

Според главния изпълнителен директор на Total Кристоф дьо Маржери няма причина търговията в петрол да се осъществява само и единствено в долари. Ръководеното от него дружество е с най-голямата пазарна капитализация във втората по сила икономика на Стария континент.

„Цената на барел петрол се котира в долари. Една рафинерия може да достигне до тази цена и с помощта на ежедневния обменен курс евро-долар за всеки един ден, съгласявайки се да извърши плащанията в евро“, посочи де Маржери.

Друг ръководител на компанията, част от индекса CAC 40, отбеляза пред Financial Times, че адмирира призива от страна на Мишел Сапен.

„Компании като нашата са в капан, защото ние продаваме много в долари, но не винаги искаме да се сблъскваме с всички правила и разпоредби в САЩ“, посочи той.

Огромната глоба, която американските регулатори наложиха на френската банка BNP Paribas, бе широко застъпена по време на конференцията Cercle dе Economistes в Екс ан Прованс. Санкцията се превърна в поредния повод за разрив в отношенията между двете страни на Океана.

Френските длъжностни лица лобираха силно от името на най-голямата банка в страната. По думите им BNP Paribas не е нарушила европейските правила, което от своя страна предизвика опасенията дали кредиторът не е станал жертва на грешка и преднамерено действие на американската съдебна система.

Според Сапен повишената необходимост от разширяване на алтернативите на долара ще бъде обсъдена тази седмица по време на заседанието на министрите на финансите от еврозоната в Брюксел. Въпреки това той отказа да навлиза в подробности за това дали Старият континент би могъл да предприеме конкретни практически стъпки.

Повече от половината от трансграничните кредитни и депозитни операции се извършват в долари, показа проучване на оценявания на 5 млрд. долара на ден глобален валутен пазар. Въпреки усилията за диверсифициране, много централни банки посочват, че все още не виждат реална алтернатива на безопасността и ликвидността на валутния пазар в САЩ. Повече от 60 на сто от резервите на водещите банкови институции по света са в зелените пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *