Франция намалява ограниченията за търсещите работа роми

Това обави правителството в сряда след години на противоречива практика на експулсирания и полицейски акции в импровизирани лагери, където те често живеят в мизерия, коментира Ройтерс.
Социалистическият премиер Жан-Марк Еро, който е подложен на натиск да сложи край на практиката, която беше осъдена по време на управлението на консервативния Никола Саркози, обяви промяната в курса след срещи с водещи министри и представители на ромите, които на територията на Франция се оценяват на 15-20 хил.
Еро реши да не се откаже от одобрените от ЕС правила, които ограничават достъпа на пазара на труда за гражданите на Румъния и България, родни страни на много роми, до края на 2013 г. Той заяви, че това е въпрос, който Франция ще започне да разглежда, докато първо бъдат предприети по-скромни мерки.
Една от основните промени е обещанието да се премахне тежкия данък, който френските работодатели трябва да плащат на имиграционната служба, ако наемат български или румънски работник – такса, която може да достигне до 1 800 евро, сочат правителствени данни.
Одобреният от правителството списък на работните позиции, които се считат отворени за ромите, възлизащи в момента на 150, ще бъде разширен, според изявление от офиса на Еро.
Преди две седмици полицията изгони около 300 души от незаконни биваци в близост до градовете Лил и Лион и експулсира 240 от тях в Румъния. Акцията припомни репресиите преди от две години, с които Саркози привлече международните критики.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *