Франция ни връща първите роми в четвъртък

Първият самолет, който ще връща незаконно пребиваващи във Франция роми по родните им страни, ще замине в четвъртък. Това съобщи френският вътрешен министър Брис Ортфьо, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Ортфьо добави, че това лято са разрушени 51 незаконни ромски лагери във Франция.
„Тази сутрин 84 цигани бяха евакуирани от общински терен в Трамбле-ан-Франс“ в департамента Сена-Сен-Дьони“, уточни той.

Вътрешният министър каза, че до няколко дни 150 роми, сред които 80 възрастни, ще бъдат евакуирани от лагер в Марсилия.
„Общо около 700 цигани ще бъдат върнати в страните им до края на месеца“ със самолетни полети“, заяви Ортфьо.
Той уточни, че полетите към Румъния и България ще бъдат извършени от частни компании на 19 и 26 август от държавни летища. Трети поле е предвиден за края на септември.

Френският министър на имиграцията Ерик Бесон увери по-рано, че Франция няма да организира специални полети, за да извози ромите до техните родни страни. Бесон призна, че експулсираните хора могат да се върнат обратно във Франция, защото такъв е законът. Във Франция живеят около 15 000 роми от Балканите. През 2009 г. близо 10 000 бяха експулсирани в Румъния България, но две трети от тях са се завърнали.

„Няма специални полети, но Френската служба за имиграция и интеграция много често прибягва до полети на гражданската авиация“, допълни Бесон. За целите на експулсирането на имигрантите се резервират места за граждански полети.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *