Франция отваря трудовия си пазар за българи и румънци в 52 сектора

Tова ще стане още от 1 януари 2007 г., с присъединяването на България и Румъния към ЕС

От 1 януари 2007 г. Франция ще отвори трудовия си пазар за българи и румънци в известен брой сектори, в които има търсене на работна ръка. Това съобщи френският делегиран министър по европейските въпроси Катрин Колона след днешната й среща с министър Меглена Кунева, по чиято покана Колона е на посещение у нас.

Френският трудов пазар ще бъде отворен за 52 сектора в области като земеделие, строителство, хотелиерство.

Катрин Колона каза, че това ще стане още от 1 януари 2007 година с присъединяването на България и Румъния, а не след две години, както е било при предишните 10 страни, присъединили се към общността през 2004 г.

Датата 1 януари 2007 г. ще бъде историческа за България и представлява важен етап, но и начало на цялостната интеграция на страната ви, каза Колона. По думите й пред България още има известна работа, която трябва да се свърши в области като борба с корупцията и организираната престъпност, незаконен трафик, безопасност на храните, развитие на административния капацитет за управление на средствата от европейските фондове.

Колона увери, че Франция ще помага на България и ще споделя опита си, за да премине страната ни необходимите крачки до цялостната интеграция.

България и Франция имат списък от теми, с които да започнат сътрудничеството си още от 1 януари 2007 г., каза министър Меглена Кунева.

По-рано Катрин Колона беше приета от президента Георги Първанов. В програмата на посещението са включени срещи с премиера Сергей Станишев, с външния министър Ивайло Калфин и с ръководството, преподаватели и магистрати, които се обучават в Националния институт на правосъдието. /Дарик радио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *