Франция смята, че политиката на ЕС за биогоривата трябва да се промени

Бавно, постепенно и неумолимо една от ключовите цели в пакета с мерки за борба с климатичните промени на ЕС бива изтиквана назад, съобщава EUobserver.com. Малцина вече очакват, че общността едва ли ще се придържа към задачата си 10% от общото потребление на горива до 2020 година да се пада на биогоривата.
Масло в огъня наля и министърът на екологията на новия временен председател на ЕС – Франция. „Най-вероятно ще бъдем принудени да призовем за преразглеждане или дори замразяване на този въпрос“, каза Натали Косюско-Моризе. Тя добави, че тази цел на ЕС е „по-скоро грешка” и че целият подход е бил неправилен. Според нея Брюксел първо е трябвало да установят екологични и социални критерии за изпълнението на целта и едва след това да се види какво може да се постигне.
Мнението на Франция, която от днес (01.07.08) пое временното председателство на ЕС, съвпада с позицията на Италия. По-рано през миналия месец Рим поиска ЕС да преразгледа политиката си за производство и потребление на биогорива. Великобритания също скоро ще се произнесе по въпроса, като признаците сочат, че ще подкрепи френското мнение.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *