Франция ухажва ядрените амбиции на България

Според вестника, българският министър Трайчо Трайков и президентът на френската корпорация Ан Ловержон са се споразумели да изучат тази възможност.
Новите блокове в Козлодуй могат да излязат на България по-евтино, тъй като ще се използва готовата инфраструктура – но въпреки това София няма представа как да финансира този проект, продължава Комерсант.
Цитиран е заместник изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Александър Николов, според който подготовката на площадката за работещата ни АЕЦ за монтиране на нови реактори ще струва не повече от 30 – 35 млн. евро, което е капка в морето по сравненеи с милиардите, които ще трябват за строителството на АЕЦ Белене и прилежащата инфраструктура.
Трайчо Трайков вече е коментирал, че два нови реактора в Козлодуй могат да бъдат алтернатива на буксуващия проект в Белене. Сега вече има и постигната договорка между Българския енергиен холдинг и Areva да се изучат възможностите за това, като работата ше започне след месец в рамките на меморандума за сътрудничество в ядрената енергетика с БЕХ.
Впрочем и американската компания Westinghouse прояви интерес да монтира реактори в АЕЦ Козлодуй. Тогава двата реактора в АЕЦ Белене с обща мощност 2 гигавата, които иска да достави руската държавна компания Атомстройекспорт, ще станат излишни.
Строителството на АЕЦ Козлодуй се осъществи в периода 1970 – 1993 г. по съветски проект. Шестте монтирани енергоблока имаха сумарна мощност 3.7 гигавата, но първите четири бяха закрити по искане на Брюксел във връзка с присъединяването на България към ЕС. Сега работещите мощности са около 2 гигавата и е обявен търг за модернизацията на двата енергоблока, в който участват западни компании и консорциум между Росенергоатом и френската компания EdF.
Още в края на 2010 г. Трайков е получил оценка за техническите параметри на бъдещите реактори на АЕЦ Козлодуй, като все още не е известна общата им стойност, но очакванията сса, че те ще излязат на страната ни много по-евтино, отколкото нова АЕЦ. При това те ще бъдат завършени и много по-бързо. Ще е необходимо време само за техническа ревизия на енергийната мрежа на станцията.
Но макар и бързо, самото строителство и пускане в експлоатация на реакторите все пак може да отнеме 7 – 8 години, счита Георги Игнатов, началник на международния отдел на АЕЦ Козлодуй. Решението за това трябва да бъде взето от Министерския съвет.
Междувременно преговорите за АЕЦ Белене се затягат и по думите на представители на руската компания въобще не се стига до дискусия за цената. Заместник – директорът на Атомстройекспорт Геннадий Тепкян оценява пълната стойност на АЕЦ Белене на 6.3 млрд. евро. Според него, преговорите с държавната НЕК протичат нормално, но „изглежда от НЕК нищо не зависи“.
Тепкян е против идеята на България да се подпише поредното споразумение за отлагане на срока за вземане на решение: няма смисъл да се отлага нещо, което не върви, според него. При това, с всяка половин година отлагане проектът поскъпва с 5%. Според него ако не се подпише на 1 юли договорът, а строителството не започне през мар 2012 г., това няма да стане никога.
Руските експерти посочват, че България би могла да разшири АЕЦ Козлодуй и да си построи и нова АЕЦ, ако намери къде да изнася произвежданата електроенергия. Те се опитват също така да изтъкнат, че не са решени редица проблеми с евентуалното разширяване на АЕЦ Козлодуй: подготовката на площадката, екологичната оценка, намирането на финансиране.
Шефът на Атомстройекспорт Александр Глухов твърди: ако България обяви търг за строителство на нови реактори в АЕЦ Козлодуй, ще участваме и в него. Но според Глухов този проект не може да бъде реализиран по-рано от пет години. Друг руски спец допълва: само издаването на лиценз ще отнеме 5 години, а реализацията на целия проект ще изисква 10 – 15 години. При това в АЕЦ Козлодуй вероятно може да се монтира само един реактор, а не два.
Така или иначе, тези по-скоро негативни коментари не могат да скрият, че руската страна е сериозно стресната от възможната нова посока, в която могат да поемат ядрените амбиции на България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *