Френската икономика с тримесечен ръст от 0,1%

През последното тримесечие на 2014 г. френската икономика се е разширила леко, показаха публикуваните в петък официални данни. Те подчертаха икономическата несигурност, която продължава да тежи на страната и на еврозоната като цяло, пише The Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт (БВП) във втората по големина икономика в еврозоната е с 0,1% по-голям през четвъртото тримесечие спрямо третото, показа докладът на националната статистическа агенция. През цялата 2014 г. икономиката е нараснала с 0,4% – със същата стойност като през 2013 г.

От години френската икономика стагнира, въпреки многократните опити на социалистическото правителство на Франсоа Оланд да повишава данъците и да стимулира растежа чрез повече преразпределяне.

Данните от Франция са първите от редица други, които ще бъдат публикувани днес, като очакванията са за умерен ръст в еврозоната през последните три месеца на 2014 г.

Данните загерманската икономикапоказаха разширение с 0,7% през четвъртото тримесечие. Резултатът изненада приятно анализаторите след минималното покачване от 0,1% в предходното тримесечие.

Икономиката на еврозоната се завърна към ръста през второто тримесечие на 2013 г., след като през предишните шест тримесечия се свиваше. Но тримесечният ръст остава слаб, с което безработицата стои близо до рекордните си нива, което от своя страна пречи на правителствата и на домакинствата да намалят високите си нива на дълг.

Потребителските разходи, които отговарят за около две трети от френския БВП се свиха рязко в началото на 2014 г. и повториха това и през четвъртото тримесечие. Те спаднаха с 1,5%.

Анемичното икономическо представяне на Франция през 2014 г. най-вероятно ще попречи на усилията на правителството да намали бюджетния дефицит. Данните от миналата седмица показаха, че само бюджетът на централното правителство, който не включва местните власти и социалните разходи, се е повишил през 2014 г., а данъчните постъпления не достигнаха прогнозите.

Общият дефицит ще достигне 4,4% от БВП тази година спрямо 4,1% миналата. Така той отново ще надвиши значително поставената максимална допустима максимална стойност от 3%, която Европейския съюз би одобрил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *