Френска компания участва в конкурса за приватизация на „Топлофикация Пловдив“

Далкия Интернационал е водещ доставчик на енергийни услуги в Европа.

Френската енергийна компания „Далкия Интернационал“ подаде документи, удостоверяващи критериите за съответствие за приватизацията на 100% от капитала на „Топлофикация Пловдив“ ЕАД, съобщиха от фирмата.

С участието си на втория етап от приватизационната процедура за „Топлофикация Пловдив“, „Далкия Интернационал“ потвърди дългосрочните си планове за инвестиции в енергийния сектор в България. Френската енергийна компания стъпи официално на българския пазар с придобиването на мажоритарния дял акции на Компания за енергоспестяване АД (КЕС АД).

В края на миналата седмицата фирмата закупи документация за участие в конкурса за продажбата на 39 648 акции, представляващи 100% от капитала на „Топлофикация Варна“ ЕАД. Компанията е сред стратегическите инвеститори, които отговарят едновременно на четирите предквалификационни условия необходими за участието в приватизационните процедури на топлофикациите в Пловдив и Варна.

„Далкия Интернационал“ е водещ доставчик на енергийни услуги в Европа. Сред основните дейности на компанията са доставка и преобразуване на енергия, управление на енергийни съоръжения, комплексно управление на сгради.

В световен мащаб фирмата осигурява енергия на 5.1 млн. домакинства. За 2005 г. годишния оборот на Далкия възлиза на 6,1 млрд. евро, а в региона на Централна и Източна Европа той е 674 млн. евро.

„Далкия“ поддържа 146 районни и локални топлофикационни системи, управлява 1 923 енергийни обекта с инсталирана мощност от 9 986 MW и осигурява енергия на 866 000 домакинства в Унгария, Полша, Република Чехия, Румъния и Словакия. Компанията е собственост на Veolia Environnement и Electricite de France.

Още от създаването й компанията се фокусира върху оптимизиране на техническите, финансовите и екологичните показатели на работа на енергийни съоръжения, които управлява от името на местните власти и бизнеса. За компанията работят 47 000 души в 38 страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *