Френският модел на земеделски застраховки

След десетилетия на държавно субсидиране на земеделието при бедствия преди две години, Франция започна широка програма за предпазването на сектора с участието на застрахователните компании, като част от премиите се субсидират от държавата

След десетилетия на държавно субсидиране на земеделието при бедствия преди две години, Франция започна широка програма за предпазването на сектора с участието на застрахователните компании, като част от премиите се субсидират от държавата.
От 1964 година досега загубите на земеделските стопани при лошо време се покриваха от специален Фонд за гаранция при земеделски бедствия (Fond National de Garantie des Calamites Agricoles). Този фонд се финансираше отчасти от фермерите чрез налагането на допълнителен данък при сключване на застраховки срещу пожар, а останалата сума се осигуряваше от държавния бюджет. Само при градушка и силен вятър пораженията се покриваха от частни застрахователни схеми.
Един от недостатъците на схемата Fond National de Garantie des Calamites Agricoles беше трудното получаване на сумите, тъй като се изискваше местната власт да издаде указ, в който да обяви, че се е случило природно бедствие. Компенсацията при тази схема беше фиксирана. Поради това от 2002 година беше представена застрахователна схема, в която фермерите получават от държавата част от премията. Програмата доби по-голяма популярност през 2005 година.
Към 2006 година в схемата за застраховки на култури и ферми се включиха няколко компании като GROUPAMA, PACIFICA (застрахователният отдел на Crédit Agricole), AXA и AGF. В момента тези компании предлагат застраховки за риска от различни метеорологични рискове.
Фермерите могат да сключат два различни договора – за отделна засята култура или за цялата ферма. Културите са застраховани от градушка, вятър, слана, суша, наводнение или висока влажност. Изключени са фуражните култури като сено, понеже за тях няма пазар и е трудно да се оцени загубата. Културите са предпазени от застраховка от 1 март до прибирането на реколтата. Изплащаната сума се изчислява като разликата между прогнозираната реколта (определена от средния петгодишен добив) и реалния добив. Използва се средната петгодишна цена на културата.
Застрахователните премии се субсидират с до 50 на сто от Министерството на земеделието (обикновено субсидията е 35%). Културите, покрити от частните застрахователи, не се компенсират от Fond National de Garantie des Calamites Agricoles.
Договорите за застраховка на цяла ферма са по-слабо разпространени и предлагани само от една компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *