Френският парламент гласува 75% данък за доходи над 1 млн. евро

Мярката ще остане в сила за период от две години.  С новия 75-процентов данък ще бъдат облагани годишните доходи на хора над горницата от 1 милион евро.  Очаква се новата мярка да засегне около 1500 души.  Годишните приходи от данъка са изчислени на 210 милиона евро.
Делегираният министър на бюджета Жером Каюзак увери, че данъкът е законен и не представлява своеобразна конфискация. „Всеки трябва да допринесе според своите средства за усилията, изисквани от французите“, подчерта Каюзак, като обясни, че данъкът се налага временно за две години, тъй като това е периодът, необходим за едно съживяване на икономиката.
Предишният френски делегиран министър за бюджета – Ерик Вюрт от десницата – определи новия данък като наказателен. Вюрт, който е близък до бившия президент Никола Саркози, предупреди, че мярката ще донесе много малко приходи в хазната.
Догодина французите ще бъдат подложени на историческо оздравяване на държавните финанси с цел намаляване на бюджетния дефицит под прага от 3% от брутния вътрешен продукт.  За целта е предвидено да бъдат събрани с безпрецедентни мерки 36,9 милиарда евро, 24 милиарда от които от повишаване на данъци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *