Френски експерт: Развивайте винен туризъм

България трябва да направи всичко възможно, за да развие своите винени туристически дестинации, защото само така ще спаси своите малки винопроизводители.
Това каза основателят на единствения в Европа център за обучение на лозари – Ги Лабейри на кръгла маса на тема „Международен опит за повишаване конкурентоспособността на лозаро-винарския сектор”.
Срещата бе в рамките на международното изложение „Винария” и с нея Националната лозаро-винарска камара постави началото на серия от инициативи през 2010 г., които ще имат за цел да подобрят диалога между винопроизводителите и институциите от държавния и неправителствения сектор.
По думите на Лайбери французите възприемат България като лозарска страна, където се произвежда вино и гъши дроб.
Промотирайте тези ваши производства и добавете стойност към туристическите оферти, призова той.
Лабейри даде пример с френския регион Бордо, туристическият интерес към който се повишава значително след като регионът преминава под егидата на ЮНЕСКО.
В световен мащаб виненият туризъм е във възход, тъй като представя възможности винените производители да продадат своята продукция директно на консуматорите. Според Лабейри в процеса енотуризъм неизменно се включват: посещения на лозя, проследяване на технологията в избите, СПА процедури и анимирани дегустации.
Продавайки вино, ние всъщност продаваме историята и традициите на региона, откъдето идва виното, заяви Салваторе Джуфрида – енолог-консултант към Регионалния институт по лозарство и винарство в регион Сицилия, Италия.
Посетителите на винените дестинации са по-удовлетворени, когато на вниманието им освен вино се представят други видове производства, свързани с виното и консумацията. Джуфрида изрази готовността на сицилианската винена камара да партнира в инициативите на НЛВК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *