Френски инвеститор вкарва 100 млн. евро в българската икономика

/© sxc.hu

Инвестицията на френския завод за производство на автомобилни части Montupet в България ще бъде над 100 млн.евро, съобщи изпълнителният директор Микаел Бризон.

На 21 септември ще бъде прерязана лентата на третото хале в Русе, като за церемонията се очаква и министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Предприятието, което се намира в Индустриалния парк в Русе, ще се разшири с над 50 процента и ще достигне площ от 30 000 кв.м.

Общият брой на работещите ще се увеличи с още 300 души, като заводът ще осигурява работа на 1000 души. Новото хале ще произвежда автомобилни части за Renault, които ще се доставят в Турция, и за Volvo, които ще се изпращат в Швеция.

Според Микаел Бризон насърчаването на чуждестранните инвеститори у нас трябва да става с подкрепата на общините и държавата. Това е рецептата за успеха на фирмата в България.

Бризон сподели, че идеята е да се развива завод, в който да работят хора от региона. Затова се инвестира много в обучението и развитието на персонала. „Когато пристигнах през 2008 г., 80 % от екипа мениджъри беше от Франция. Днес този процент е под 25 на сто“.

Montupet е един от най-големите френски инвеститори в България, като производството е свързано с автомобилни части и най-вече цилиндрови глави за двигатели на Audi, Renault, Peugeot, BMW.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *