Френското правителство отдели 2.5 млрд. евро за стимулиране на бизнеса чрез данъчни отстъпки

Френските фирми ще могат да получават по-високи данъчни отстъпки върху инвестициите си като част от нова програма за реформи, целяща да стимулира бизнес активността в страната. Приоритет на програмата са предприятията, които инвестират в промишлено оборудване.

Недостатъчните частни инвестиции остават основна пречка пред подобрението на икономическите перспективи на втората най-голяма икономика в еврозоната, предаде „Ройтерс“.

„Правителството ще задели 2.5 милиарда евро за следващите пет години, които ще бъдат използвани за данъчни отстъпки“, заяви министър-председателят Манюел Валс.

Основна мярка в новата стратегия е да се позволи на фирмите да си върнат до 140% от стойността на индустриалните инвестиции, които предстои да бъдат направени през следващите дванадесет месеца до април 2016 г. Идеята на правителството е разходите на бизнеса да се финансират чрез намаляване на корпоративния данък. Това ще стане чрез разрешаване на предприятията в период средно от пет години да удържат сумата на инвестициите си от облагаемите си доходи.

На местните власти ще се възстановяват по-бързо сумите от данъци за продажби, изплатени върху техните публични инвестиции и капиталови проекти, а някои данъчни отстъпки върху строежи на жилищни сгради ще бъдат разширени. Френската Национална агенция за жилищното строителство ще получи 70 млн. допълнително за нови жилищни сгради по информация на Le Figaro.

След като управляващата Социалистическа партия понесе сериозни загуби на местните избори през последния месец, правителството обяви, че ще предприеме спешни стъпки, за да стимулира инвестициите и работните места. Мерките, които бяха обявени от Валс, обаче не предвиждат реформи в проблемния трудов пазар на Франция.

Валс заяви още, че вече е сключена сделка с операторите на магистрали, която ще отключи финансиране на стойност 3.2 милиарда евро за инвестиции в пътна инфраструктура.

Официалната статистика на страната предвижда, че бизнес приходите значително ще се подобрят през 2015 г., но все още цифрите не са достатъчни, за да убедят фирмите да инвестират повече. Очаква се, че инвестициите ще останат на същото ниво през първото тримесечие и ще нараснат едва с 0.1% до месец юни. Инвестициите в недвижими имоти, независимо дали жилищни или бизнес, ще останат отрицателни.

По-рано тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува доклад, посветен на Франция, според който тромавостта на трудовия пазар и прекомерните разходи на държавни средства са основните проблеми, които възпрепятстват икономическото развитие на страната.

През последната година Франция отново не успя да понижи бюджетния си дефицит и той не отговаря на изискванията на Европейската комисия (ЕК) показателят да не надвишава 3% от БВП. Поради тази причина Париж получи отсрочка от още две години от Брюксел, за

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *