Фурор на борсите в ЦИЕ, „зелената вълна“ заля Европа

Зелената вълна, която тръгна от САЩ вчера и не успя да се пренесе напълно в азиатската търговия, заля европейските борси и търговията на всички водещи пазари се води на положителна територия.
Позитивизмът на пазарите идва заради поредната решителна стъпка на Фед в опитите за стабилизиране на кредитните пазари. Вчера американската централна банка обяви, че ще изкупи дългосрочни правителствени облигации до 300 млрд. долара в рамките на шест месеца, както и ще придобие книжа, гарантирани от Freddie Mac и Fannie Mae за още 750 млрд. долара.
Особено резки днес са повишенията на индексите в Централна и Източна Европа. Така например в Румъния BET повишава стойността си с цели 8,1 на сто до 2 290 пункта, макар от страната да излизат неприятни новини. Сред тях днес е и анализ на Merrill Lynch, че помощта от 19 млрд. евро, която страната иска от МВФ, няма да бъдат достатъчни за преодоляване на проблемите.
Мощен ръст бележи и руският индекс RTS, който се повишава с 6,1 на сто до 690 пункта. Повод за това дава рязкото поскъпване на петрола до нива от над 50 долара за пръв път от януари насам, както и значителното поскъпване на рублата, което може да допринесе за връщане на доверието в икономиката на страната.
На борсата в Чехия PX50 повишава стойността си с 5,1 на сто до 742 пункта, а в Турция и Полша основните индекси се вдигат съответно с 1,7 и 1,8 на сто.
Позитивно се развива и борсовата търговия в Западна Европа. Оптимизмът и там е значителен, но ръстовете са по-ограничени. На борсата в Лондон FTSE 100 се повишава с 2 на сто до 3 881 пункта, докато в Германия DAX се вдига с 2,3 на сто до 4 087 пункта. Френският бенчмарк САС 40 напредва с 1,3 на сто, а швейцарският SMI – с 1,6 на сто.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *