Футболът – тук прането на пари е най-чисто

Престъпниците все по-често използват футбола за пране на пари и заобикаляне на данъчните закони, подпомогнати от глобализацията на спорта и нуждата на клубовете от пари, става ясно от проучване на Международната група за борба с финансовите злоупотреби (FATF – Financial Action Task Force) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Най-популярният спорт в света привлича престъпници с огромните международни трансфери и често неясните счетоводни методи.
„Футболните клубове наистина се възприемат от криминалните кръгове като идеално средство за пране на пари“, посочват от организацията, цитирани от Ройтерс.
Други спортове като крикет, ръгби, конни надбягвания или мотокрос също са застрашени, но футболът е „очевиден кандидат за разследване на прането на пари чрез спорта“, тъй като надминава всички с глобалния си мащаб.
За пример се посочва опит за пране на пари чрез купуване на известен италиански футболен клуб със средства, осигурени от престъпна организация отцентрална Италия, който е бил осуетен от следователи.
Според доклада на организацията, основан на 20 случая на пране на пари чрез футбола, структурата, финансирането и културата на този спорт предлагат благоприятни условия за извършване на финансови престъпления.
Средствата, влагани във футбола, се увеличиха рязко, благодарение на доходоносните права за излъчване по телевизията, и превърнаха уважавани клубове в мащабни бизнес предприятия.
Сумите, плащани за най-добрите играчи, достигнаха нов рекорд, след като нападателят на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо сключи договор за трансфер с Реал Мадрид за рекордните 80 млн. паунда.
Въпреки значението на спорта, за който има регистрирани 38 млн. играчи и 5 млн. съдии и служители, много клубове се управляват от аматьори и лесно могат да бъдат купени от съмнителни инвеститори, пише в доклада.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *