Ф. Котлър: Интернет е това, което носи развитие на бизнеса

Интернет е носител на развитието на бизнеса, а разрастването на влиянието му превръща потребителите в господари на бизнеса. Това заяви професор Филип Котлър при второто си посещение в България по време на форума „Как да контролираме кризата? И да спечелим от нея!”.
Събитието се проведе днес с медийното партньорство на Investor.bg.
По време на форума Котлър посочи, че бизнесът се променя изключително бързо в условията на криза и че компаниите са поставени пред сериозни предизвикателства. Причината за това е, че потребителите стават по-придирчиви и подхождат по-внимателно към потреблението си.
Според Филип Котлър проблемите биха засегнали множество компании, но това не означава, че те ще излязат от пазара. Мнението на специалиста е, че потреблението ще се пренасочи към по-евтини аналози, но след като проблемите отшумят, утвърдените марки отново ще могат да се радват на повишена популярност.
Филип Котлър заяви, че за оцеляването на компаниите е необходимо те да засилят своето онлайн присъствие. Причината за това е коренно промененият начин на поведение на потребителите. Докато в миналото вкусовете са били създавани от компаниите, сега, благодарение на интерет, всеки потребител може да сравни всички възможни алтернативи и сам да избере към кой продукт да се насочи.
Именно възможността за сравнение на конкурентните продукти и услуги посредством онлайн информацията е превърнала потребителя в господар на бизнеса, твърди Котлър. Огромна възможност за набавяне на информация често прави дори така, че клиентът е по-добре запознат с това, което желае, отколкото самия продавач.
По отношение на медийния пазар и начините за позициониране на продуктите в съзнанието на потребителите Котлър категорично заяви, че това трябва да става посредством интернет. Той посочи, че традиционни канали за реклама като телевизия, радио и вестници все повече ще отстъпват позиции пред интернет.
Все пак Котлър е на мнение, че рекламата чрез въпросните източници не бива да бъде преустановявана, в случай че тя носи необходимата ефективност. Далеч по-полезно според него е обаче представянето на продукти през интернет, включително и с рекламни клипове на страниците на самия производител.
В подкрепа на своите думи Котлър заяви, че много от големите компании преминават онлайн, а повечето магазини вече предлагат и пазаруване и поръчки чрез интернет. Причината за това е несъмнено по-големите възможности за избор, както и ниските разходи за подобна дейност.
Една от основните сериозни промени, които настъпват заради бурното навлизане на интернет, е значителното скъсяване на жизнения цикъл на продуктите, смята Котлър. Това се дължи именно на нестабилността на потребителските настроения и иновациите, които предлагат нови и нови продукти.
Като мерки в борбата с кризата Котлър препоръча провеждането на дерегулация и приватизация на възможно най-голям брой области. Причината за това според него е, че държавата не е добър стопанин и не действа ефективно. Специалистът препоръча и регионализацията, което би означавало засилено сътрудничество със съседните държави.
Котлър призова за истинска регионализация, която да донесе специализация на отделните държави. В противен случай ще се стигне до модела на развитие на азиатските икономики, които произвеждат еднакви стоки и се конкурират помежду си. Като пример за това Котлър посочи автомобилния сектор на Азия, където всички държави хвърлят големи усилия, което пък прави печалбите все по-малки.

Investor.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *