Хазната губи 9 млрд. от бедни ”бизнесмени”

9 млрд. лева несъбираеми задължения на фирми без активи са се натрупали през последните 10 години, пресмятат данъчни служители пред в. „Труд“ .Схемата е „кухи“ фирми (без активи), но с огромни дългове, да се прехвърлят на бедни, болни и неграмотни хора срещу минимално възнаграждение.
Те нямат доходи или имущество, което Националната агенция за приходите (НАП) да продаде.
Споредслужители на НАП това еорганизиран бизнес. Посредници издирват социално слабите “бизнесмени”.
Някои от тях не знаят какво подписват, но други са се превърнали в професионални длъжници. Рекордьорером, който на свое име има 170 фирми.
През септември стана ясно, че пповдивчанин с онкологично заболяване в последен стадий е собственик на 17 фирми, които дължат 29 556 747 лв. данъци и осигуровки.
Друг мъж пък, който живее в мизерия, е собственик на 11 дружества с 12 369 651 лева задължения.
По същата схема в Бургас двама социално слаби млади мъже са станали собственици н фирми със задължения общо над 10 млн. лева.
Двумесечен срок за проверка на задълженията на фирми преди промяната в собствеността им предлага Министерството на финансите, обясни преди дни финансовият министър Симеон Дянков. По думите му през тази година вече са изплатени 1,360 млрд. лв. задължения по централния бюджет. 1,8 млрд. лева пък са задълженията на фирми към НАП.
Фирмите няма да могат да променят собствениците си, ако имат големи задължения. В срок от 60 дни НАП да прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да променя собствеността си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *