Хакери са източили фирми с над 3 млн. евро

От ГДБОП обявиха, че само за последните 7 месеца хакери са ощетили български компании с над 3 млн. евро.Това са измамите само чрез прийомаMan in the middle, каза по БНТшефът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП Явор Колев, цитиран от в. „Сега“.

При този метод по мейл се изпраща зловреден софтуер като прикачен файл, който заразява компютъра и позволявада се следи кореспонденцията между фирмите.В последните две седмица две компании от топ 100 в България са били ощетени, като от едната са откраднати 150 000, а от другата – 450 000 евро. Хакерите са улеснени, защотофирмите не ползват лицензиран софтуер, каза още Колев.

Има и регистрирани измами чрез интернет банкиране. До 2006 г. това е ставало чрез кражба на софтуерния сертификат за банкови услуги. Сега обаче се забелязвадостъп през работещ компютърс оставено включено устройство за електронен подпис.

„Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро. За ден-два парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследят“, обясни Колев.

Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръчада се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и челицензираният антивирусен софтуере задължителен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *