Ханс-Вернер Зин: Някои европейски държави може да увеличат дълговете си заради кризата с бежанците

Заради бежанската криза някои европейски държави може да увеличат дълговете си, предупреди, в интервю за „Хоризонт“, известният германски икономист проф. Ханс-Вернер Зин:

В краткосрочен план това е просто един геополитически хаотичен процес, в който едни хора идват без да бъдат регистрирани. Идва зима, а те не могат да намерят подслон, което е истинска хуманитарна криза. Това е единият ефект. Следващият е, че някои от страните търсят заемни пари, за да се справят, дори само за да осигурят подслон за бежанците или да им помогнат да се устроят. На всичко това може да се гледа и като на икономически стимул, който ще доведе до растеж в краткосрочен план. Но не и в дългосрочен план, защото говорим за дълг, който трябва да бъде плащан.

Проблемът със състоянието на Гърция е заметен под килима, защото в момента Европа се занимава единствено с бежанците, допълни германският икономист и предупреди, че гръцката икономика не работи добре:

Ние имаме трети спасителен пакет или отново даване на пари на Гърция, което може да е решение на проблема в този момента, но не и в дългосрочен план. Това решение няма да направи гръцката икономика по-конкурентоспособна. Заплатите в Гърция са около 13 – 14 евро на час. В България те са по три – четири евро на час. Как е възможно, държава като Гърция да има конкурентна икономика с такива заплати? Аз не виждам начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *