Хаос в заснежена Европа

Много самолетни полети бяха отложени във Франция, Германия, Холандия и Испания, а много от основните европейски магистрали са блокирани заради обилни снеговалежи.
В някои от регионите на европейските страни дебелината на снежната покривка достигна 50 см, предаде АФП, цитирана от“Фокус“.
Летището в Дюселдорф, третото по големина в Германия, което в неделя затвори за 12 часа поради снежна буря, отново работи, въпреки че една от двете му писти все още е заснежена. Между 8000 и 10 000 пътници останаха вчера блокирани на летището. Около 40 полети пък бяха отменени рано сутринта на международното летище на Франкфурт, съобщи авиокомпания „Фрапорт“, отбелязва ДПА, цитирана от БТА
Въпреки, че температурите бавно се връщат към нормалните за сезона, снегът и заледени пътища продължават да затрудняват транспорта във Франция. Националната метеорологична служба предупреди, че обстановката ще е усложнена в 18 департамента, включително в Париж и околностите. Отменени са 20% от полетите от летище „Шарл дьо Гол“.
Компанията „Евростар”, оперираща тунела под Ламанша, съобщи, че може да поднови частично пътническите превози между Париж и Лондон във вторник в случай на успешни изпитания, след три дни на прекратяване на движението на влаковете поради силни студове, предаде АФП. В петък пет влака аварираха заради минусовите температури, а хиляди пътници прекараха часове в тунелите под Ламанша.
Властите в Милано призоваха гражданите да не използват личните си автомобили защото заледените пътища са опасни. Повече от 30 влака, пътуващи за и от Милано, бяха отменени, а за много са обявени закъснения. Железопътният транспорт бе нарушен и в североизточните райони на Италия. Заради сняг, лед и мъгла спряха влаковете между Венеция и Триест. Няколко шосета и магистралата за Флоренция бяха затворени.
Зимата предизвика хаос и в движението в Централна Испания, най-вече на влизане в Мадрид, посочва ДПА. И тук гражданите бяха посъветвани да не използват личните си автомобили. Затворени са две писти на мадридското летище. Има отменени полети. През изминалата нощ в северния испански град Бургос са били регистрирани температури от минус 17 градуса.
Големи закъснения на полетите имаше и на амстердамското летище „Схипхол“. През уикенда в някои райони на страната падна 30-сантиметрова снежна покривка. Хиляди души останаха по ж.п. гарите, след като операторът намали честотата на влаковете и отмени всички експресни влакове. В няколко големихоландски града, включително Утрехт и Хага, не се движат влаковете, автобусите и такситата.
Силни снеговалежи в Украйна спряха движението на много влакове и блокираха главни пътища, съобщи агенция Интерфакс. На някои места снегът е повече от 30 см. Повечето летища и пристанища в тези области са затворени или работят при намален капацитет поради лоша видимост и натрупване на лед.
42 души починаха от студа в Полша само за три дни – от петък до неделя, когато температурите паднаха до минус 20 града, съобщи полската полиция, цитирана от Франс прес. С това броят на жертвите от зимата от началото на декември достигна 69. Повечето от починалите са на възраст между 35 и 50 години, нямат постоянно жилище и са умрели от измръзване и под въздействието на алкохол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *