Хаос със здравните карти за Европа

Издават само временно удостоверение, хиляди висят с часове за него

Здравни карти, с които можехме да се лекуваме безплатно в ЕС по спешност, няма. Причината е, че здравната каса не е сключила договор с фирмата КИМ-2000, която спечели конкурса за изработката им. Издават се само временни удостоверения, за които се вият огромни опашки.

Книжарницата на КИМ-2000 в 29-а поликлиника в жк „Гоце Делчев“ е едно от двете места в София, където от вчера трябваше да се подават заявления за здравни карти. Раздразнени продавачки обясняват: „Карти няма да издаваме, ходете в Здравната каса.“ Най-близкият клон е на ул. „Енос“ 14. Поискаш ли да те упътят към забутаната уличка, всички отговарят „А, ама вие за Европа ли? Няма да ви дадат карта, не си губете времето!“ Навалицата пред РЗОК е огромна. Хората чакат от часове и са гневни. Служителите пък са в истерия – софиянците прииждат от ранни зори, всеки с проблемите си. Един ще заминава за Европа след часове, друг вади пълномощно и иска да вземе карта за близките си зад граница. „Висим от сутринта, няма кой да ни обясни какво да попълваме“, ядосва се софиянка от опашката. „Само ме разкарват“, жалва се жена на средна възраст. Тя иска да изкара здравна карта за сина си, който учи в Европа. „Така ще му спестя 60-те евро месечно за медицинска застраховка“, споделя майката. „Да, но няма да успее. Сега ще ви дадем само удостоверение, а пък после ще си подавате документите за карта при дистрибуторите, това си е тяхна работа“, обясняват й служителите в РЗОК. И приканват, който ще пътува до края на януари, да заеме по-предни позиции, а останалите – да ходят в КИМ-2000. „Ама, разберете, че оттам ни връщат и ни пращат при вас“, крещят разярените хора. „Не е наш проблем – лаконични са служителите в деловодството, – ние само временни удостоверения издаваме.“ „А аз какво да правя“, кахъри се 20-годишно момиче. „Заминавам на 1 февруари, няма да дочакам нито карта, нито удостоверение ще ми издадат, само за януари дават – притеснява се девойката. – Ами, ако ме блъсне кола точно на 1-ви?!“

„На работа съм в Испания, заминавам си на 9-и, сега ще мина с временния документ, а после?“, чуди се млад мъж. „Пълномощно, пълномощно ще оставиш“, обясняват му по-информираните чакащи. „Заминавам при приятели, полетът ми е след по-малко от 24 часа“, почти проплаква 30-годишната Даниела. „Ако нямам здравна карта, може и да ме върнат на летището“, разтревожена е жената.

„Е, щеше да е чудо, ако бяха организирали нещата, както трябва“, единодушни са десетките чакащи. И не могат да разберат защо процедурата за издаване на здравните карти не започна още през декември, щом се знаеше, че влизаме в ЕС.

Опашки се извиха пред здравните каси в цялата страна. В Перник 50 души преминаха през канцелариите само до 14 ч. 74 бяха желаещите във Враца, 100 – в Сливен, 130 – във Варна, дълги опашки имаше и в Стара Загора.

„Проблемът не е в нас. Имаме готовност да направим картите, формулярите са готови и апаратурата е подготвена“, кълнат от фирмата КИМ-2000 в 29-о ДКЦ.

Здравните карти ще започнат да се издават от февруари, обясниха от здравната каса. Дотогава хората, които излизат в Европа, ще могат да получават спешна и неотложна помощ в страните от ЕС само срещу временно удостоверение. То е безплатно. Важи два месеца и се издава в районната здравна каса веднага след поискването му или най-много за седмица. Добре е след това да се подаде и молба за издаване на здравна карта. Изработването й отнема около месец и струва 3 лева, обясниха от НЗОК. От февруари могат да се дават и спешни поръчки. При тях картата се издава за 5 дни и струва 4,80 лева. Никой не може да ви върне на границата, ако нямате здравна карта, твърдят от НЗОК. Тя е полезен, но не и задължителен документ. Дори да не разполагате с нея, болницата в чужбина може да направи справка в НЗОК и ако установи, че сте здравноосигурен, пак ще има механизми за разплащане между институциите.

Лора СИМЕОНОВА

Юлияна УЗАНИЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *