Харвардският университет получи най-голямото дарение в историята си

Харвардският университет е получил най-голямото единично дарение в своята 378-годишна история. Той се е сдобил с 350 млн. долара в подкрепа на своето Училище за обществено здраве. Дарението е направено от заможна фамилия, която има бизнес с недвижими имоти в Хонконг, пише Financial Times.

Подаръкът от семейство Чан представлява повече от 75% от целта, поставена в рамките на новата кампания на Училището за обществено здраве, което иска да събере 450 млн. долара до 2018 г.

Деканът Джулио Френк нарича това „трансформиращо дарение“, което ще даде тласък на изследователските програми на училището и ще помогне на студентите. Сумата ще бъде от полза за откриването на решения на четири глобални заплахи за здравето – пандемиите, вредната физическа и социална среда, хуманитарните кризи и липсата на здравни системи, посочват от учебното заведение.

Дарението става част от фонда от 32 млрд. долара на университета. Това е най-големият подобен фонд в САЩ. Същевременно висшето училище провежда кампания за набирането на 6 млрд. долара до 2018 г.

Семейство Чан, което стои зад дарението, направено през The Morningside Foundation, твърди, че се надява да помогне на училището като инвестира в неговите хора, идеи и инфраструктура.

Като се има предвид, че в медицината има тенденция на съсредоточаване върху индивидуалното лечение, превенцията, свързана с инициативи за общественото здраве, могат да повлияят на цели общности, твърди Джералд Чан, който завършва School of Public Health в Харвардския университет през 1970 г.

“Ако се вгледате в света, ще разберете, че се е развил по такъв начин, че общественото здраве е нещо, от което се нуждаем повече от всякога. Ако искаме да бъдем ефективни, общественото здраве трябва да е част от решението“, допълва той по повод кризата с вируса Ебола.

Чан твърди, че дарението е направено в чест на покойния му баща, на името на когото училището ще бъде прекръстено. Той е основател на една от най-големите в момента компании за недвижими имоти в Хонконг – Hang Ling Properties.

Джерал и неговия брат Рони заедно се класират на 17-о място в списъка на списание Forbes на най-богатите хора в Хонконг. Те притежават общо 3 млрд. долара.

Семейството е правило много дарения и преди, но Чан твърди, че той и брат му искали да направят подобен голям подарък, докато майка им се радва на добро здраве. Фамилията е вторият най-голям филантроп.

School for Public Health е известно със своите открития, довели до създаването на ваксината срещу полиомиелит и премахването на едрата шарка.

„Сега можем да инвестираме в развитието на идеите си и новите открития ще ни позволят да създадем бъдещето на общественото здраве“, твърди Френк. По думите му подобно дарение още в началото на кампанията за набиране на средства, е вот на доверие към университета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *