Хванаха руска контрабанда на ракетни части

Властите в Русия заловиха 20 тона ракетни части, предназначени за контрабанден износ за България, Украйна, Беларус, Казахстан и други държави.
Това съобщиха агенциите Блумбърг и Асошиейтед прес, като се позоваха на руската Федерална митническа служба, предаде БТА.
Задържани са над 10 души, сред които бивши и настоящи руски военни. Контрабандната група действала под закрилата на командващи от военновъздушните и противовъздушните сили.
Сред заловените ракетни части, чиято стойност е изчислявана на милиони долари, са секретни елементи от системата за противовъздушна отбрана „С-300“.
Това е поредният случай на заловени на северозападната руска граница оръжейни компоненти, отбелязва Блумбърг. Част от пратките били предназначени за Латвия и неуточнена азиатска държава.
В последно време руските правоохранителни органи засилват борбата срещу корупцията – явление, определено от президента Дмитрий Медведев като заплаха за националната сигурност, посочват агенциите.
Членове на бандата набавяли военната техника чрез кражби от складове или мошенически сделки с поделения от руската армия, други фабрикували фалшиви документи и наемали превозвачи, трети контактували с клиенти от чужбина. Изданието не посочва кои са били евентуалните купувачи.
Престъпниците „за малко“ не успели да контрабандират от Русия 65 различни агрегата за ЗРК С-75, С-125, С-200 и С-300. Над 40 от тях били секретни, макар и „подлежащи на бракуване“ според документите, подправени от групата. След десетки обиски в апартаментите, вилите и гаражите на задържаните следствието „има основания да предполага, че престъпниците са получавали закрила от хора в ръководството на 6-а армия“. Според митничарите, те вече знаят имената и адресите на всички участници в контрабандната схема, добавя вестник „Комсомолская правда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *