Хилари Клинтън носи вести за бизнеса и емигрантите

Визитата ще бъде в София и ще продължи няколко часа. Очаква се Хилари Клинтън да пристигне на Летище-София около обяд.
В рамките на посещението американският държавен секретар ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, след това ще разговаря с премиера Бойко Борисов. В двустранните разговори, които ще се състоят в сградата на Министерския съвет, от българска страна ще участват също вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, както и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова. След срещата е предвидена кратка пресконференция на премиера Борисов и държавния секретар Клинтън.
Сред основните очаквани по време на разговорите теми са военнополитическото сътрудничество, в това число съвместните военни съоръжения, участието на България в Афганистан; регионални въпроси, свързани със Западните Балкани, случващото се в Близкия изток и Северна Африка; енергийната сигурност, енергийни проекти, ядрената енергетика.
Въпроси, които могат да бъдат дискутирани, са признаване на трудовия стаж на българи, работили в САЩ, визите за пътувания в САЩ на български граждани, образователни обмени, бизнес контактите.
Очаква се в рамките на неколкочасовото посещение Хилари Клинтън да има среща с неправителствени организации, както и да посети посолството на САЩ.
Държавният секретар ще посети България след участие в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.
В интервю за Дарик радио винъшният министър Николай Младенов разкри каква позиция ще отстои страната ни по някоя от въпросите, които предстои да бъдат дискутирани с Клинтън.
Във връзка с позицията ни за Иран и ядрената му програма, външният министър заяви, че категорично Иран трябва да преустанови ядрената си програма. „Всички трябва да се обединят и да не се позволява Иран да се сдобие с военна ядрена програма“, подчерта още Младенов.
Позицията, която България, САЩ, ЕС, НАТО имат по въпроса, е, че Иран трябва максимално бързо да се върне към всички международни ангажименти, които има и да седне на една маса за преговори, както това е формулирано.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *