Хиляди държавни служители не са си платили глобите

Хиляди държавни служители, включително такива от НАП, не са си платили глобите, съобщиха от пресцентъра на Националната агенция за приходите.

Отговорността са събирането на дългове до края на 2009 г. е била на Агенцията за държавни вземания. Глобите обаче не са били събирани ефективно, стана ясно на провелата се в последните 2 дни национална среща на ръководителите на НАП.

От следващия понеделник започва проверка на всички 7700 служители на НАП за неплатени глоби към различни държавни институции. Сред нарушенията преобладават свързаните със Закона за движението по пътищата.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде гратисен период до петък (5 февруари) на служителите си да платят всички свои просрочени задължения по сметките на НАП. Ако те не бъдат платени до края на седмицата, глобите ще бъдат удържани от заплатите на инспекторите.

Следващите проверени за неплатени глоби ще са служителите на Министерството на финансите, а след това и работещите в държавната администрация в цялата страна.

От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски, задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции. Такива удостоверенията служат например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и други.

Паралелно с това от НАП обясняват, че след март 2010 г. гражданите, които са натрупали най-много неплатени глоби към различни държавни институции, ще бъдат лично информирани за това по телефона от информационния център на НАП, чрез имейл или с есемес.

От агенцията за приходите припомнят, че глобите, наложени на граждани от различни институции, се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган. Неплатените навреме дългове се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *