Хиляди излизат на протест срещу пенсионната реформа

Два протестни лъча ще преминат по централните софийски улици преди демонстрацията. По данни на синдикатите, ще има между 15 и 20 хиляди души от цялата страна. Протестът съвпада със заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което ще се разглежда вдигането на възрастта за пенсиониране с 1 година от 2012 година. Синдикатите са подготвили стена на срама със снимките на депутатите от ГЕРБ, внесли предложението.
Синдикатите нарочно търсеха съвпадение и между деня на обсъждането и протестната си проява, въпреки че депутатите ще заседават в сградата на площад „Батенберг“, а не в тази на площад „Народно събрание“, където ще се съберат двата протестни лъча. Те ще потеглят в 11.30 часа. Така по обяд центърът на София ще бъде блокиран. Маршрутът на първия лъч е площад „Македония“ и булевардите „Христо Ботев“, „Мария Луиза“, „Дондуков“ и „Цар Освободител“. Вторият лъч ще мине от стадион „Васил Левски“, улица „Гурко“, бул. „Васил Левски“, „Цар Освободител“ и пак до парламента.
Служителите на МВР ще изпълнят служебните си задължения по охраната на протеста, но ще бъдат с ленти на леверите в знак на съпричастност. В МВР и армията от другата година се вдига с две години изисквания стаж за излизане в пенсия. Всички браншове и сектори от икономиката, както и от обществения сектор, ще бъдат представени. Пламен Димитров продължава да твърди, че реформата може да върви и без вдигане на възрастта:
Има резерви в системата, които имат много по-големи фискални ефекти от тези 30-40 милиона, които ще спести Симеон Дянков като увеличи пенсионната възраст на всички с една година.
Евгени Душков от КТ „Подкрепа“ допълва:
Двата синдиката са по-радикални от правителството. Ние не сме искали реформа сега, а напротив. Ние искахме реформата да започне от 1 януари тази година и мерките, които трябваше да започнат да се предприемат от тази година, но не се предприеха, доведоха до това състояние, но вината не е нито на синдикатите, нито на трудещите се, защото някой не събра над 1,3 млрд. лева от осигурителни вноски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *