Хиляди пациенти остават без инвалидни пенсии

Хиляди пациенти, чакащи решение от ТЕЛК, остават без инвалидни пенсии. От вчера 70-те териториални експертни лекарски комисии нямат право да издават експертизи за определяне на процент, вид и степен на увреждане или намалена работоспособност.

Причината е, че тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени досегашната методика за оценка на уврежданията. Делото срещу нея е образувано по жалба на Мануела Огнянова Тошева от село Голяма Железна, Ловешко. Не може да се използва и старата наредба, защото тя не определя уврежданията по проценти, а по групи – I, II и III. Освен това тази система няма електронен вариант, който бързо да влезе в експлоатация.

По данни на НОИ за година у нас се освидетелстват по 175 000 нови инвалиди.

Един работник ще изкарва пенсията на един пенсионер през 2060 г., сочи доклад на НОИ. Наблюдават се тенденции за изравняване на броя на работещите у нас с броя на пенсионерите, заяви социалният министър и бивш шеф на осигурителния институт Бисер Петков по Нова телевизия вчера. „Това, което предстои, е влошаване на така наречения Коефициент на зависимост, тоест делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица – тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, ще се сближава. Съгласно прогнозите, които са в актюерския доклад на Националния осигурителен институт, към 2060 година съотношението между тях ще бъде близко до единицата – тоест всеки един работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер“, изказа притеснения Петков.

Той коментира и проблема с ТЕЛК-овете и се съгласи, че трябва да се усъвършенства експертизата. По данни на териториалните експертни лекарски комисии към момента броят на фалшивите пенсии за инвалидност са над 150 000 в страната. Държавата отделя годишно по 1 млрд. и 700 хил. лв. за инвалидни пенсии.

По въпроса за хората с увреждания министърът сподели, че невинаги предлаганата от държавата помощ съответства на нуждите на хората с увреждания, информира в.Стандарт. „Трябва да поговорим за уникалните потребности на хората“, допълни той и обясни, че този пропуск на системата се получава, защото социалните работници, които трябва да изготвят оценката на тези специални потребности, невинаги имат нужната квалификация и опит.

Относно въпроса с фалшивите пенсии за инвалидност у нас министърът коментира, че всяка една инвалидна пенсия се получава на базата на експертно решение и осигурителен стаж, който е различен за различните лица. По думите му това стриктно се съблюдава и проблемът очевидно е по-назад в процедурата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

One thought on “Хиляди пациенти остават без инвалидни пенсии

  • 28.10.2017 в 22:16
    Permalink

    Проверете хората с двойно гражданство с инвалидна пенсия, които получават пенсия и от Турция, а не нашите в България няма с какво да си плащат лекарствата, ако не работят

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *