Хиляди работници посрещнаха Коледа без заплати

Хиляди работници в България посрещнаха Коледните празници без полагащите им се заплати. От началото на годината досега неизплатените и забавените трудови възнаграждения вече са повече от 20 милиона лева. Това алармираха от Главната инспекция по труда.

Сред тези хиляди ощетени работници, които остават без заплати, най-много са  в предприятията за производство на машини и оборудване, както и в строителните фирми. Близо 200 служители в една от транспортните фирми в Пловдив също останаха без пари за празниците. Автобусни шофьори и кондуктори масово напуснали транспортната фирма “Пълдин бус“, след като месеци наред не получавали заплати. Автобусен шофьор разказва, че често карал по две смени и работил по 16 часа.  От две години обаче фирмата започнала да бави плащанията и с натрупванията сега има да взима 11 800 лева. Останалите му колеги имат да получават между 5 и 10 заплати. От лятото насам на шофьорите и кондукторите не са внасяни социални и здравни осигуровки.
От транспортната фирма, която държи маршрутните таксита в града, обясниха, че са изпаднали във финансови затруднения, след като загубили автобусните линии от градския транспорт, които обслужвали.
Инспекцията по труда няколко пъти е проверявала фирмата. Последния път дори е наложила акт на дружеството за 1500 лева, но глобата все още не е платена. Сега започва и нова проверка. Ощетените работници искат и данъчна ревизия.
За съжаление някои от работниците, които не са получили заплатите си, вече не са сред живите.

Защото не от вчера е известно, че ако работниците не си получават заплатите, се превръщат в своеобразни кредитори на предприятието. А всеки кредитор има право да поиска обявяване на предприятието в несъстоятелност. Ако цялата процедура бъде извървяна, хората могат да си получат част от парите от така наречения фонд за обезщетение на работниците при фалит на работодателя”, обяснява бившият социален министър Иван Нейков. По думите му този фонд има натрупани над 180 милиона лева, а не се използва. Процедурата обаче била сложна и сам човек не може да се справи, а трябва да използва услугите на адвокат. Инспекцията по труда в цяла България пък разполага със състав от 300 души, но има голямо влияние върху некоректните работодатели.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

One thought on “Хиляди работници посрещнаха Коледа без заплати

  • 19.03.2017 в 10:59
    Permalink

    Ееее сефте. Измамници, като Павел Кочалка и словашките им измамници има много. Ами Яна Маринова и Colmex Pro? Тия нямат лиценз да извършват купуване на акции и продажбата им, а някой дори са съдени за измами. И въпреки това тук функционират, като фирми. Това не е редно

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *