Хиляди семейства ще кандидатстват наново за детските

От 1 януари Министерството на труда ще изпрати пред гишетата на социалните служби стотици хиляди семейства, които трябва да подадат нови документи, за да получават детските си. Нови документи ще трябва да представят всички родители, получили детските от 1 март до 28 юли 2015 г. (тогава промените в закона влязоха в сила). Това ще става по график, като хората ще имат само един месец да реагират. И досега на всеки 12 месеца родителите подаваха нови заявления за отпускане на помощта.

От ведомството не съобщават прогнозния брой на хората, които ще трябва да подават заявленията. Не е ясно и на колко семейства, живеещи заедно без брак, детските ще бъдат спрени, защото вече ще се взема доходът и на бащата, и на майката. Те освен това ще трябва да живеят постоянно в страната – над 183 дни в годината.

За цялата процедура са предвидени три месеца, като семействата са разделени на три групи, става ясно от график, изготвен от социалното министерство. Всички родители, които са одобрени за детски през март т.г., ще трябва да подадат новите документи от 1 до 31 януари 2016 г. Тези, които получават помощта със заповед, издадена през април т.г., ще подават документи между 1 и 29 февруари 2016 г. Последната група – одобрена за детски през юни-юли т.г., трябва да се яви пред гишетата между 1 и 31 март догодина. За родителите, получили детските след 28 юли т.г., не се изисква да подават новите документи, докато не изтекат техните 12 месеца.

Социалните служебно ще удължат срока на детските, отпуснатите след 1 февруари 2015 г., за да стане една година от получаването им, преди да трябва да се подават документите. Това означава, че ако на семейството помощта е отпусната от април 2015 г., то ще продължи да я получава до април 2016 г., т.е. общо 12 месеца, обясняват от министерството.

Семействата, на които са отпуснати месечни семейни помощи през януари и през февруари тази година, не са включени в графика. Те трябва да подновят документите си съответно през декември т.г. и през януари 2016 г. За децата с трайни увреждания няма да се подава нищо.

ПАРИ

От 1 януари месечната семейна помощ за едно дете ще се увеличи с 2 лв. – на 37 лв. Парите за две деца остават същите – 85 лв. Семейство с три деца пък ще получава с 10 лв. повече от сега – 130 лв. За всяко следващо дете парите ще растат с по 20 лв., което означава, че общата сума на детските ще е по-ниска, отколкото е в момента. От средата на другата година се увеличава минималният месечен доход за получаването на детските на 400 лв. на човек. От 2009 г. насам този праг не е променян и е 350 лв. Размерът на еднократната помощ при раждане, която се получава от всички майки, също ще се увеличи, но само за третото дете. За първо дете сумата остава 250 лв., за второто – остава 600 лв. За трето дете ще се вземат 300 лв., или със 100 лв. повече. За четвърто и всяко следващо дете еднократната сума ще е 200 лв., както е и в момента. Еднократната помощ за близнаци не се променя – остава по 1200 лв. на дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *