Хиляди трактори и комбайни тръгнаха към София

Очаква се утре в столицата да пристигнат около 3000 машини, каза водачът на земеделците в Сливен Петър Байчев. Първите трактори ще влязат още тази вечер в столицата.
Към София се насочват машини от Петолъчката край Сливен, Плевен и Враца. Половината от тракторите, които в момента са на ГКПП „Капитан Андреево“, също поемат към София, предаде БНР.
Уведомление за протеста на земеделците е подадено още миналата седмица в Столичната община. „Маршрутът, който ни се предлага от общината за протеста не ни удовлетворява. На управляващите им е ясно какъв маршрут искаме и самият премиер го бе предложил, когато беше кмет на София“, се посочва в изявление на Националния инициативен комитет за протестите.През декември 2008 г.  зърнопроизводителите блокираха движението в София, като пристигнаха с трактори и коли на площад „Ал. Батенберг“, пред Министерския съвет и храм паметника „Св. Александър Невски“. Тогава бе подписано споразумение между протестиращите и земеделското министерство за 150 млн. лв. за национални доплащания за 2009 г.
Общо 170 селскостопански машини до 4 тона всяка ще бъдат разположени в центъра на София, каза междувременно пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Протестът на земеделците ще е от 1 до 8 декември. Фермерите са съгласни да платят депозит за покриването на евентуални щети по пътната настилка. Фандъкова допълни, че се водят интензивни разговори между организаторите, общината и „Пътна полиция“, тъй като първоначалното искане е било за влизането на 1000 селскостопански машини.
Земеделците са отхвърлили предложението да минат и разположат техниката си по обходни маршрути извън центъра. Засега е договорено техниката да влезе след 21 ч. тази вечер в града, а площадите, на които протестиращите искат да я разположат, са „Св. Ал. Невски“ и „синята зона“ на пл. „Народно събрание“, предаде БТА.
Въпреки извиненията на правителството вчера за неспазените финансови ангажименти и обещанието за данъчни отстъпки, в района на граничния пункт „Капитан Андреево“ останаха 330 селскостопански машини, които блокираха границата в 11 ч. и се заканиха, че ще вдигнат блокадата в 15 ч.  Земеделците блокираха със 150 трактора за половин час по обед и пътен възел Петолъчката, предаде „Фокус”. Протестиращите поискаха оставките на финансовия и земеделски министър и не желаят да свалят правителството.
Зърнопроизводители от Добричко потеглиха към ГКПП „Дуранкулак“ и Йовково, за да блокират движението през българо-румънската граница за един час.
И днес блокадата на подстъпа към Дунав мост започна в 12 часа, като този път бе удължена до 14 часа. Протестиращите имат готовност утре отново да блокират Дунав мост, но не повече от два часа, за да не се създават прекалени затруднения на пътуващите. Част от машините заминават за столицата, а другите остават на Дунав мост, решиха четирите регионални съюза от Русе, Разград, Силистра и Търговище.
Блокадата на главния път Е-79 също ще продължи. Фермерите възнамеряват да затворят движението между София и областите Враца, Видин и Монтана.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *