Химимпорт инвестира в Параходство БРП 25 млн. евро за пет години

„Химимпорт” АД е поело ангажимент да инвестира в “Параходство Българско Речно Плаване” АД 25 млн. евро през следващите пет години, като 10,2 млн. евро са вече изпълнени към днешна дата, съобщиха от дружеството.

Инвестициите ще бъдат насочени основно към обновяването на корабния парк на параходството – подмяната на двигателите с нови, производство на “Катерпилар”; извършване на конструктивни промени в някои от тласкачите, които да им позволят свободно движение в горната част на река Дунав – от Будапеща и Виена към Германия, както и в строителство на нови съдове, като основната цел е увеличаване на тонажа на „Параходство българско речно плаване” АД.

Параходство БРП предвижда 65-70 млн. лв. приходи до 2011 година, стана ясно от интервю на Investor.bg с изпълнителния директор на дружеството Драгомир Кочанов.

От 23 април 2007 г. до 27 април 07 г. на Българска фондова борса стартира предлагането на 291 980 броя акции (25,2006%) от капитала на „Параходство Българско Речно Плаване” АД – гр. Русе чрез открит аукцион. За 23-ти април е определен пакет от 40 000 акции при минимална цена 180 лв./акция. Параметрите на предлаганията за всеки следващ ден ще бъдат обявявани допълнително.

Чрез „Българска Корабна Компания” ЕООД и други дъщерни фирми, „Химимпорт” АД е собственик на 99.00% от дружеството. То е създадено през март 1935 г. под името “Речно крайбрежно плаване”. През май 1940 г. е трансформирано в самостоятелното Параходство “Българско речно плаване” със седалище град Русе. Параходство БРП е публично и акциите му се търгуват на БФБ от януари 2004 г.

БРП контролира около 40% от товаропотока по река Дунав от и за България. Според прессъобщението параходството предлага конкурентни нива на навлата, по-добър сервиз и по-качествени съдове спрямо своите конкуренти и търси уплътняване на тонажа в двете посоки, за да компенсира наличието на преференциалните канални такси, от които се ползват конкурентните превозвачи.

Параходство Българско Речно Плаване АД е специализирано в следните транспортни услуги:

Превоз на масови и генерални товари;

Наливни неопасни товари и горива;

Голямогабаритни и концентрирани товари;

Контейнерни превози между Констанца и Белград;

Фериботни превози между Видин и Калафат;

Ро-ро превози Русе – Рени – Русе и Пасау – Видин – Пасау;

Агентиране на български и чужди кораби във всички български пристанища;

Спедиторска дейност, чартиране на речни и морски кораби;

Организиране на комбинирани превози: река – жп. транспорт – море;

Круизи в българския участък на р. Дунав с пасажерски кораби.

Компанията разполага със собствена пристанищна база в Русе за извършване на ремонтно-технически дейности. Освен във всички български дунавски пристанища, дружеството има представителства в Регенсбург (Германия), Виена (Австрия), Будапеща (Унгария), Белград (Сърбия).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *