Химимпорт поведе борсата към по-висок оборот

Движението на европейските акции беше колебливо в очакване на заседанието на ФЕД, но въпреки това юли се очертава като най-добрия месец за европейските борси от 2011-та година насам.

На родна територия имаше висока активност и дневният оборот достигна 2.4 млн. лева. Основните индекси запазиха разнопосочното си движение, като най-печеливш с 1.06% остана SOFIX, а на червена територия завърши BGREIT с 2% спад.

Изключително висока активност имаше по позицията на Химимпорт, която допринесе с над 1 млн. лева към дневния оборот, а цената на акциите им падна с 1.05% до1.32 лева за брой. Сред малкото губещи днес с минимални понижения в рамките на процент се наредиха още Синергон холдинг, Неохим, Биовет, ЧЕЗ Разпределение България АД и акциите на борсовия оператор, а с 2.2% от стойността си се разделиха книжата на Софарма трейдинг. Запази се високият интерес към позицията на Софарма, която се нареди на второ място по оборот. Фармацевтичната компания повиши пазарната си капитализация с 1.52% и в края на днешната сесия една акция се разменяше на ниво от 3.34 лева. Значително повишение в рамките между 6 и 8% записаха книжата на Юрий Гагарин, , Първа инвестиционна банка и Проучване и добив на нефт. До 2% към стойностите си добавиха още Адванс Терафонд АДСИЦ, Монбат, Централна кооперативна банка, Индустриален Холдинг България и Еврохолд България, а Зърнени Храни приключиха сесията с ръст от 4.13% до 0.42 лева за ценна книга.

Към пазара за компенсаторни инструменти имаше слаб интерес и само две сключени сделки на ниска стойност. Жилищните записи регистрираха леко понижение до 32 стотинки, а обикновените и земеделските бонове продължават да се търгуват на цена съответно от 33.5 и 48.4 стотинки за лев номинал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *