Хлебопроизводителите искат производствената цена на хляба да е 80-90 ст.

От Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България /ФХСБ/, днес на пресконференция заявиха, че е крайно време в България да се сложи ред в производството и пазара на хляба.Те се оплакаха от сивия сектор, който според думите им заема 60 % от пазара на хлебопроизводството.
В провинцията има цени, на които се предлага хляба, значително по-ниски от тези в столицата, като там хляба струва по 30 – 35 ст., докато в София цените са от 80 ст. нагоре. Не говорим за специалните хлябове – те се правят по различна рецептура и е нормално цените да са им по-високи, посочиха от Федерацията. 420 хил.т. брашно е изтъргувано през миналата година, а за да се изхрани българското население е необходимо 1 млн.тона брашно. Това означава, че сивият сектор е завзел бранша с повече от 50 %.От Федерацията заявиха, че искат да се повиши производствената цена на хляба и тя да бъде 80 – 90 ст. на кг, както и да отпадне патентния данък за храните, защото, казаха хлебопроизводителите, никъде в Европа няма такъв данък върху храните. Ние сме за въвеждане на минимална защитна цена на хляба, като посочиха за пример Гърция, като такава цена ще бъде въведена и в България и Румъния. Защитната цена, която те предлагат да бъде 80-90 ст. на кг, се обсъжда вече с държавните институции и ще се предложи за обсъждане и в НС.На въпрос дали това няма да оскъпи цената на хляба,от федерацията не отговориха категорично, че това няма да стане, но казаха, че разчитат и на правителствени решения. Стана ясно още, че предстои до края на годината сформиране на Агенция по храните, която ще регулира пазара и производството на хляба.
Качеството на произведения хляб ще се повиши, заявиха от Федерацията, като съобщиха, че от 1 ноември ще бъде раздадена на всички производител на хляб патентована марка за запазено качество, която ще бъде вградена в етикета на всички произвеждани стоки от членовете на Федерацията. Това ще даде сигурност и защита както на производителите, търговците, така и на потребителите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *