Хлябът поскъпва с 3 до 6 стотинки

Масовият хляб ще поскъпне с 3 до 6 стотинки за 700 грама в следващите седмици, съобщи за Дарик председателят на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. По думите скокът в цената ще се определя индивидуално от всеки производител. «С 30 лева повече плащаме за тон брашно”, отчете още Георги Попов.
Увеличението на цената на брашното веднага се отразява и на цената на хляба, обясни пред Дарик Попов. «Цената на брашното тръгна нагоре. Няма тенденция да пада. Увеличението е с около 30 лв. на тон, тоест 3 стотинки на килограм. По производствени цени това означава увеличение на цената с от три до шест стотинки за хляб от 700 грама. Всеки (производител) решава сам за себе си, защото някой може да е взел повече брашно, друг по-малко, трети да компенсира с нещо друго, което това увеличение с три до шест стотинки може да го ликвидира. Тоест решението на всяка една фирма е индивидуално, но като цяло, грубо казано като средна тенденция за страната такова ще бъде увеличението”, коментира той.
Брашното поскъпва, защото цената на житото на вътрешния пазар продължава да се вдига. Попов коментира, че зърненият баланс на страната е стабилен, но въпросът е колко от хлебното ни жито е изнесено към други пазари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *