Холандия въвежда нов вид пътни такси

Най-късно до 2016-та година в Холандия ще бъде установен нов механизъм за плащане на пътните такси, отбелязва Дойче веле.

Дясноцентристкото правителство вече даде одобрението си за предложението, внесено от министъра на транспорта Камиел Йорлингс. Остава да се получи съгласието на Парламента.

Плановете на правителството предвиждат от 2011-та година нататък най-напред тежкотоварните автомобили, след което от 2012-та година постепенно и леките да започнат да се подчиняват на новите правила.

Предназначението на така наречената „цена на километър“ ще е да поощрява по-икономичното и по-малко вредящо на околната среда шофиране, както и използването на пътищата извън пиковите часове. Данните ще се събират от сателит, до който ще стигат от уредите, които предстои да бъдат монтирани в точно 8-те милиона автомобили.

Как ще бъдат включени чуждестранните потребители в системата – засега остава неясно. Неизвестно е и колко висока ще е цената на километър. В официалното съобщение по въпроса се казва само, че „ще бъде необходимо интензивно техническо и икономическо сътрудничество с Белгия, Франция и Германия“.

Повод за предложението на транспортния министър е нарастващото натоварване на пътищата, особено около големите градове в центъра и в западната част на страната. Правителството поставя планираната система под мотото „Да плащаш не повече, а по друг начин“. Предвижда се както отпадане на данъците за автомобилите и покупката на нови, така и премахването на договорената със съседните държави „евровинетка“ за товарните автомобили.

Според министъра на транспорта Йорлингс става дума за необратима и важна стъпка по пътя към справедливото разпределение на разходите за ползването на пътищата. Сметките на правителството са, че шофьорите, които не изминават по повече от 18 хиляди километра годишно, сега са твърде натоварени с данъци. Разходите за установяването на сателитната система не би трябвало да надхвърлят 5 процента от вноските на потребителите.

Очевидно правителството не вижда по никакъв начин застрашени и личните данни, макар с въвеждането на новата система да става възможно проследяването на всеки автомобил във всеки един момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *