Холандия ни пуска в Европа, Румъния мина метър покрай нас

Посланикът на Букурещ разцелува нашия в знак на благодарност

Деси Дамянова,

специално за „Стандарт“ от Хага

Долната камара на холандския парламент ратифицира вчера Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

95 депутати гласуваха „за“, а 54 – „против“. Гласуваха „против“ почти всички членове на управляващата Християндемократическа партия, която обаче няма самостоятелно мнозинство. „За“ гласуваха социалдемократите и двете либерални партии.

С отделен вот бе отхвърлено предложението на социалистическата партия (крайнолеви) ратификацията да бъде отложена до следващия мониторингов доклад на Еврокомисията през май.

По време на дебата миналата седмица за ратифицирането на договора на България и Румъния за присъединяване към ЕС стана ясно, че всички холандски парламентарно представени партии имат резерви около готовността на Румъния, а не на България.

Говорителят на управляващата Християндемократическа партия Ван Дайк дори обяви публично, че ако имаше два отделни договора за присъединяване, неговата партия щеше веднага да гласува за присъединяването на България.

След вчерашното гласуване румънският посланик в Холандия Юлиан Буга целуна българския си колега Валентин Порязов в знак на благодарност, че покрай България е минала и Румъния.

Според Либералната партия, която участва в коалиционното правителство, и опозиционната Партия на труда (социалдемократи) нито една страна от предишното разширяване на ЕС не е била подложена на такъв натиск за реформи и изпълнение на критериите за членство, на какъвто са подложени България и Румъния.

През лятото предстои ратификация на договора в горната камара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *