Холандия потвърди, че няма да премахне граничния контрол за България

Това каза посланикът на Холандия Карел Ван Керстен след среща с кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, предаде “Фокус”. Според холандското правителство – постигнатото от България е много, но не достатъчно, каза Карел Ван Кестерен. Това е оценка за България, не само за настоящото правителство, но и за предишното, както и за работата на парламента.
Ще е погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже – вие сте виновни. Това ще бъде особено погрешно по отношение на министър Попова, която положи големи усилия. Темата Шенген не трябва да е тема в предизборната кампания, подчерта холандският посланик.
Позицията на Холандия стана известна миналата седмица, когато техният министър на имиграцията Герд Леерс, обяви, че България и Румъния не се справят с борбата против корупцията.
Посланикът на Полша, която ротационно председателства ЕС, каза, че на срещата е било обсъдено какво предстои да бъде направено за подобряване на бъдещето на България. Всички се съгласихме, че предизборната кампания в страната трябва да бъде почтена, каза посланикът на Полша Лешек Хенсел.
Посланикът на Холандия посочи категорично и ясно, че позицията на холандското правителство за Шенген е базирана на действията на предишното правителство, каза Росен Плевнелиев. Той потвърди заключението от срещата, че казусът „Шенген“ не бива да се политизира и няма нищо общо с предизборната ситуация в България.Подкрепям позицията на българското правителство, че българският глас трябва да бъде чут и че правилата трябва да важат за всички, каза Плевнелиев. Той добави, че тази своя позиция ще заяви на предстоящите срещи в Германия и Франция, които ще проведе.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *