ХОЛАНДИЯ ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА БЪЛГАРИЯ 350 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗА ДЕЙНОСТИ В ОБЛАСТТА НА БЕДСТВИЯТА И АВАРИИТЕ

Споразумение, подписано днес от министъра на финансите Пламен Орешарски и Н.Пр. посланикът на кралство Нидерландия Вилем Ван Ее, предвижда подкрепа за България на стойност 350 хил. Евро за пет дейности основно в областта на бедствията и авариите. Пламен Орешарски заяви, че днешното споразумение е израз на добрата воля на холандското правителство да подпомогне България в процеса на възстановяване на засегнатата инфраструктура след унищожителните наводнения от лятото на 2005 и пролетта на 2006 г. 2,2 милиона евро от първото дарение по проект „Красива България“ бяха разходвани чрез на Министерство на труда и социалната политика – реализирани бяха 51 проекта в различни български общини. Ремонтирани бяха училища, болници, социални домове и институции за хора в неравностойно положение. 2,2 милиона евро по второ споразумение бяха използвани отново за възстановяване на социална инфраструктура, за превенция на бедствия и обучение на областните и местни власти.
Министърът на държавната политика при бедствия и аварии също изрази своята благодарност към Кралство Нидерландия. Тя обясни, че още при наводненията в страната сме получили сериозна подкрепа от Холандия – както финансова, така и логистична.
От своя страна Н.Пр. Вилем Ван Ее заяви, че е пристигнал в София точно по време на наводненията и веднага е разбрал, че Холандия трябва да помогне. Той допълни, че половината от неговата страна е под морското ниво, така че много добре знае колко разрушителни за инфраструктурата могат да бъдат наводненията. Посланикът отбеляза, че за последните три години, съвместно с българското правитеслтво, са успяли да възстановят над 100 социални институции в България. Той допълни, че не всяко бедствие може да бъде предотвратено, но трябва да сме сигурни, че имаме добра система за бързо реагиране и справяне с последствията от бедствията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *