Холдингът на Уорън Бъфет отчете рекордни резултати

Американският инвеститор-звезда Уорън Бъфет е успял през 2013 г. да спечели от възстановяването на икономиката и покачващите се цени на акциите. Неговият инвестиционен холдинг Berkshire Hathaway е отчел през миналата година рекордна печалба. Печалбата е скочила с почти една трета до 19,5 млрд. долара (14,1 млрд. евро), както съобщи компанията в събота в Омаха. Приходите на компанията са се покачили с 12 на сто до 182 млрд. долара. Berkshire успява да отчете по-добри сделки преди всичко в застрахователния си бизнес.

Парични резерви на холдинга са нараснали само в последното тримесечие на годината с почти 6 млрд. долара до 48,2 млрд. долара.

Но иначе лъскавият баланс също има недостатък. Счетоводната стойност на брой от акциите нарасна през миналата година с 18,2 на сто и така, както и през 2012 г., остана под възхода на борсовия индекс в САЩ S&P 500 (32,4%), което Бъфет възприема като важен бенчмарк. При това изоставането е най-голямото от 1999 г. насам.

В дългосрочен план обаче Бъфет продължава да има много късмет със своите вложения. От старта на холдинговото дружество през 1965 г. досега балансовата стойност на акция се е увеличила с близо една пета на година, значително повече в сравнение с общия пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *