Хонконг пак е най-скъпият пазар на офиси в света

Ръстът на разходите за наем на първокласни офиси в глобален план е незасегнат от пазарните сътресения през първото тримесечие

Хонконг отнема първенството на Лондон и отново е най-скъпият пазар на офис площи в света за първото полугодие, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Годишният наем на кв.м офис площ в централния бизнес район на Хонконг надвишава 3 120 долара. На второ място е Уст Енд в Лондон с малко над 2 800 долара за кв.м.

Топ 10 в класацията на най-скъпите дестинации за наем на офис се допълва от финансовия район на Пекин, централния бизнес район на Пекин, Западен Коулун в Хонконг, Токио, Ню Делхи, Ситито в Лондон, централната зона на Манхатън в Ню Йорк и Пудун в Шанхай.

Компанията посочва в доклада си, че темповете на ръст на разходите за наем на първокласни офиси в глобален мащаб остават незасегнати от пазарните сътресения през първото тримесечие. В глобален мащаб разходите за наем на офиси нарастват с 2,4% за 12-те месеца до края на март.

Предвид очаквания умерен ръст на икономиката и отслабеното строителство експертите прогнозират, че наемите ще продължат да се увеличават на водещите пазари на офиси в света.

В Северна и Южна Америка наемните равнища са се покачили средно с 2,3% на годишна база. Най-силни ръстове са отчетени на офис пазарите в Монтерей, централните райони на Атланта, централните райони на Сиатъл и предградията на Атланта. Най-силни спадове са отчетени на пазарите, фокусирани върху енергийната индустрия – Калгари, Хюстън и Денвър, както и Рио де Жанейро и Сао Пауло в Бразилия, която преминава през тежка рецесия.

В Азиатско-тихоокеанския регион средният ръст на наемите на първокласни офиси достига 2,7% на годишна база, но за сградите от клас А се забавя до 1,6%, отчита компанията. В Европа средното увеличение е малко над 2% с най-силно растящи пазари в Дъблин, Стокхолм и Барселона.

Повечето пазари в Централна и Източна Европа записват спадове на наемите, като най-силно понижение е отчетено в Москва.

 

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *