Хората масово вземат отпуск

Заради бюрокрацията и забавянето на парите пациентите ни отказват болничните, предпочитат да си вземат отпуск, твърдят семейните лекари. Преди издавах по време на грип по 20 болнични на ден. Сега пиша максимум 30 на месец, каза д-р Нина Дончева от Второ ДКЦ в София.

Според НОИ това изобщо не е така. В последните седмици софийското териториално поделение превежда на банките по 1,6 млн. лева. Точно толкова, колкото са били седмичните плащания и миналата година.

Изключено е да направя грешка с номенклатурата на диагнозата, тъй като всичко е заложено в компютърната програма „Медик“, твърди д-р Дончева. Д-р Христо Бойчев от 20 ДКЦ в столицата пък е на програмата „Данина“ и също не е получавал оплаквания за сгрешени диагнози. Обикновено НОИ връща болничните за глупави грешки, смята д-р Виделина Моллова, която обслужва жителите на русенските села Бъзовец и Чилнов. Например – ако е изписано „домашно лечение“ но липсва „амбулаторен случай“. Това трябвало да докаже, че пациентът не се лекува в болница, а вкъщи. Това е недомислица, не е ли ясно, че пациентът не може да е в болница, щом болничният лист е издаден от личния му лекар, не може да се начуди докторката. Другият проблем е бумащината. Прегледът заедно с писането отнема половин час, а по изискванията на касата трябва да правим прегледи на 15 минути, негодува д-р Моллова.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *