Хора измират, САЩ роптае за вноса на свинско

САЩ призоваха Китай и Русия да сложат край на ограниченията за внос на американско свинско месо след появата на новия смъртоносен грип, наречен първоначално „свински“, докато експертите не предприеха официални стъпки да сменят името му.
Повече от десет страни забраниха изцяло или частично вноса на свинско месо от Съединените щати след появата на новия грип Ограниченията намалиха с 12 на сто износа на свинско месо от САЩ, съобщи Дарик радио. Китай пък реши да спре полети между Мексико и Шанхай, след катобеше потвърден случай на заразен с новия грипен вирус мексиканец, пристигнал в Хонконг през Шанхай.
Актуализираните данни за разпространението на новия грип в Мексико, огласени от здравното министерство, говорят за 16 смъртни случая и 381 болни. Засега властите не могат да кажат кои социални категории засяга по-често грипът, но повечето от смъртните случаи са на жени, включително една бременна, съобщават здравното министерство.
Междувременно САЩ и Русия си взаимодействат по въпросите за изучаването и създаването на ваксина срещу вируса на А/H1N1, добил популярност като свински грип, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи началникът на медицинската служба на САЩ контраадмирал Стивън Галсън. „Едновременно с това САЩ работят и с други страни, за да може час по-скоро да бъде изработена ефикасна ваксина срещу заболяването“, заяви Галсън, пише БГНЕС.
В същото време американски експерти изразиха мнението, че съгласно предварителните изследвания, новият вирус може да се окаже не толкова опасен, колкото се предполага в момента. От Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ отбелязват, че засега във вируса А/H1N1 не са открити веществата, довеждащи до гибелна пандемия,като например тази през 1918 г., когато умират десетки милиона души по света.
Световната здравна организация потвърди в комюнике, че са установени 367 случая на заболяване от грип AH1N1 в 13 страни по света. Най-много са в САЩ – 141 с един починал и в Мексико – 156 случая, от които 9 със смъртоносен край. Следват Канада с 34 заболели, Испания с 13, Великобритания – 8, Германия и Нова Зеландия с по 4. По един или двама заболели има в Израел, Австрия, Холандия, Швейцария, Хонконг (Китай) и Дания. Данните на СЗО често са по-ниски от обявените от страните, заради процедурите по проверка, извършвани от организацията след направените съобщения.
Българските здравни власти са в непрекъснат контакт с колегите си от европейските здравни институции и от САЩ в овладяването на новия грип, заяви главният санитарен инспектор на България д-р Тенчо Тенев пред БНР.
Той потвърди, че засега медикаментите за лечение са вече познатите, а специализирана ваксина срещу AH1N1 ще бъде произведена най-рано след 4-5 месеца.
„Данните, с които разполагаме от САЩ за това, кои антивирусни лекарства са ефективни са „Тамифлу” и „Реленца”. Това са двата препарата, които действат на вируса. „Ремантадин”,който е друг, по-стар препарат и действа по друг начин – той е изключително резистентен, вирусът е изключително резистентен към този препарат, тоест не може да действа“. Към този момент нямаме информация за български граждани, които да са заразени с новия вирусен грип АH1N1″, добави д-р Тенев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *