Хотелиерският пазар по света ще бъде притиснат от кризата и през 2009

Глобалните хотелиерски пазари се очаква да продължат да усещат напрежението от свиващите се икономики и спада в развлекателните и бизнес пътувания по света и през 2009 г. Въпреки спада на повечето големи пазари по света през 2008 г. обаче хотелиерският бизнес като цяло остава печеливш, тъй като операторите са насочили усилията си към управление на разходите, сочи доклад на Ernst & Young (E&Y).
„Повечето пазари в настоящия икономически климат в най-добрия случай оперират при предизвикателни условия и ръстът ще бъде трудно достижим за повечето оператори“, казва Майкъл Фишбин от E&Y. „В резултат на това тази година повечето хотелски оператори ще продължават да насочват усилията си към съкращаване на разходите, подобряване на оперативната ефективност в хотелите си, достъп до клиентите чрез подобрена интернет комуникация и засилване на марките си чрез акцент върху зелените принципи в своята дейност както по отношение на изграждане, така и на управление (на хотелите)“, добавя той.
Въпреки сравнително ограничения обем на просрочените ипотеки в сектора оценките на хотелите през 2008 г. се понижиха и ще продължават да спадат през 2009 г. със задълбочаването на икономическия спад. Наред с това инвеститори, разполагащи с капитал, изчакват удобния момент за изгодни сделки, когато цените ще станат достатъчно атрактивни. Частни инвеститори вече са набрали 400 млрд. долара за придобиване на активи в затруднено положение, като активността по сделките се очаква значително да се повиши преди края на годината, казват от E&Y.
Освен това тази година настъпва матуритетът на пакети от финансови инструменти, обезпечени с бизнес имоти, на обща стойност 19 млрд. долара, като същевременно на разположение са много малко нови заеми. В този контекст хотелиерите ще търсят промяна на договорите по кредитите си и ще проучват алтернативни стратегии за капитализиране на активите си.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *