Хотелите се пукат, но не заради тухлите

Бойко Пенев, шеф на „Приложна техника“ на фирма „Ксела“

В последните години строителството превзема на юруш всяко свободно кътче по Черноморието. Сградите се издигат буквално за няколко месеца – между два туристически сезона. Често се използват съвременни материали и технологии за бързо строителство – газобетонни блокчета, монтажни стени и подове, окачени тавани и фасади. В стремежа си да получат бързо и почти на безценица поредната сграда инвеститорите не спазват основни правила и технологични срокове. След което вината за некачествените хотели се търси в производители и строители.

В апартамент от 100 кв. м при съхненето на бетона, хоросана и подовите замазки се отделят над 5 т вода. Тя се изпарява повече от година. За да не се деформира сградата, помещенията трябва да се проветряват често и близо до стените да не се поставят обемни мебели. В името на бързата печалба обаче масово по морето тези изисквания не се спазват. Така се раждат криви и напукани хотели. За да се прикрие калпавото строителство, се слагат стиропори и ефектни изкуствени мазилки дори по стени от газобетон, които са „дишащи“ и не се нуждаят от допълнителна топлоизолация. Хотелите още през първия си сезон се покриват с плесен и мухъл.

Най-често купувачите на втори дом по морето обаче са с вързани ръце. Строителите бягат от отговорност, като сменят фирмата при всеки нов обект. Така че дори да искате да си потърсите правата, се оказва, че такава компания вече не съществува. В този случай потърпевшите могат да предявят иск към консултанта, одобрил проектите, или към надзорната фирма, осъществила контрола върху строителството. Надзорните фирми имат задължителна професионална застраховка, която гарантира покриването на щетите. Закриването на тези компании става значително по-трудно и потърпевшите имат по-големи шансове да защитят правата си в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *