Храните поскъпнаха драстично преди празниците

Всички най-търсени хранителни продукти са поскъпнали предпразнично.Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от в. „Стандарт“. Поскъпването е въпреки усилията на земеделския министър Мирослав Найденов да свали цените на храните с масирани проверки по празниците.

Поне 13 лв. ще струва килограм кашкавал. Цената му плавно вървеше нагоре през последните месеци, а точно за празниците мина 10 лв. за килограм на едро. Но досегашната практика показва, че търговците в магазините на дребно слагат по около 30% надценка. Така при цена на едро над 10 лв. за кило кашкавалът в магазина може да излезе дори около 13 лв.

Мандрите обясняват поскъпването с по-високата изкупна цена на млякото. В същото време сиренето поскъпва с едва с 2-3 ст. на едро, както показва справка в регистрите на ДКСБТ.

Освен кашкавала, всички най-търсени храни – захар, брашно, кайма, домати и краставици са поскъпнали, добавят от комисията, цитирани от БТА. Захарта поскъпва с една стотинка и се продава средно по 1,38 лева за килограм.
Цената на олиото на едро се повишава с 0,02 лева – до 2,61 лева за литър. Брашното тип „500“ поскъпва с една стотинка – до 0,89 лева за килограм.

Обикновената кайма поскъпва 1,9 на сто и се продава средно по 4,85 лева за килограм, а произведената по стандарта „Стара планина“ струва 7,62 лева за килограм. Кренвиршите по стандарта „Стара планина“ се продават средно по 7,35 лева за килограм.

Оранжерийните домати поскъпват с 4,8 на сто – до 1,95 лева за килограм. Оранжерийните краставици са с 19,3 на сто по-скъпи и се продават също по 2,16 лева за килограм.

Цената на зелето се повишава с 13,6 на сто – до 0,50 лева за килограм. Бананите също се продават по-скъпо с 5,9 на сто – до 1,98 лв.

Домати от Гърция, краставици от Турция, картофи и моркови от Холандия – повече от 80 процента от стоките по българските пазари в момента са внос, съобщи междувременно bTV.

В по-голямата част от магазините цените са нормални в момента, космическите цени, които всяка година се наблюдават, все по-рядко се срещат, отчете миналата седмица Мирослав Найденов при акция „Респект“, която, както обясни, следи за качеството и произходахранителните продукти, ане зацените.

Няколко дни по-рано той пък каза, че покрай Коледа и Нова година търговците действат на принципа „ден – година храни” или „снежинка – стотинка”. За да опише начина на ценообразуване по празниците министърът използва израза: Цената – според будалата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *