Христина Христова: Първата година управление на ГЕРБ – загубена за българите

София /КРОСС/ Една година управление на пробата и грешката, една година на засилване на контрола на изпълнителната власт над другите власти. Тази година беше загубена за българите. Това заяви председателят на НДСВ Христина Христова като оценка на първата година от управлението на ГЕРБ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Критиките си НДСВ отправиха в няколко направления в икономиката, реформите, доверието на Европа в България и законодателството.
Христова коментира оценката на доклада от ЕК в частта й, където се споменава политическата воля за реформи. „Никъде не се казва, че се е състояла реформа. От тази гледна точка реакциите на правителството ми се струват свръх истерични“, каза Христова. Според нея има две лоши новини в доклада – едната е че няма да отпадне мониторинговия механизъм, което ще е пречка за приемането ни в Шенгенското пространство, както и препоръката да се създаде криминално компетентна полиция. Според нея създаването на специализираните съдилища не се одобрява в доклада, а по-скоро е препоръчано да се осъществи специфично специализирано обучение на съдиите.
Според НДСВ за една година не се е състояла нито една реформа от заявените от правителството – пенсионна,здравна и административна. Христова съобщи данни, според които, паралелно с извършване на съкращенията в администрацията за три месеца са назначени нови 4000 души.
Относно административната реформа своя коментар даде и бившия министър на държавната администрация Николай Василев, който заяви че подкрепя усилията за оптимизиране на администрацията, но критикува усвояването на средствата по оперативна програма Административен капацитет, където са усвоени само 17 милиона лева. Беше отправена критика към законодателството на ГЕРБ като бяха посочени като „невиждан лобизъм“ законодателните инициативи, предприети в Закона за ГМО, в Закона за земеделските земи, в Закона за нотариусите, в Закона за държавната собственост и в „грешките“ в „Държавен вестник“.
Бившият председател на НС Огнян Герджиков коментира направени промени като израз „на върховно невежество“, а мораториума на царските имоти като „фрапираща неграмотност“.
Бяха коментирани и операциите на МВР като Огнян Герджиков заяви, че ги приема положително. Герджиков заяви от своя страна: „Обявяването на война на подземния свят е много положително за мен“.
Владимир Каролев пък отчете, че за една година няма нито една приватизационна сделка и стартирала концесия.
Любомир Дацов заяви, че неумението на екипа на Симеон Дянков прави пътя ни към Еврозоната много дълъг. „Ако искаме да растем трябва да продължим политиката за привличане на чужди инвестиции, каза той и допълни, че сатанизирането на заема от Международния валутен фонд „е абсолютна глупост“. Той предупреди, че ситуацията с еврофондовете се задълбочава и България ще трябва да връща средствата, които не са използвани. „Бяха направени много груби грешки, които ще се отбележат в доклада на ЕК през октомври“, каза Дацов.
Николай Василев подчерта увеличаването на лошите кредити, което идва от неплащането на задълженията на държавата към бизнеса. Той отбеляза, че ГЕРБ нищо не прави по отношение на регулаторните режими.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *