Хр. Христова: Нуждаем се от нов обществен договор за пенсионната система

„Нуждаем се от нов обществен договор за пенсионно-осигурителната система“, заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на телевизия България на Air. Според нея реформата в пенсионната система „не ни се получава“ и трябват спешни мерки.

Христова изчисли, че през 2005 година дефицитът в пенсионната система е бил 250 млн. лева, а към днешна дата вече възлиза на 2,7 млрд. лева.

В предизборните кампании на партиите не беше засегнат проблемът с пенсионната реформа и това буди тревога, че промените в тази система няма да се развият бързо и ясно, допълни още бившият социален министър.

Христова беше категорична, че увеличаването на пенсионните вноски няма да подобри ситуацията в системата. „В момента пенсионно-осигурителните вноски, платими заедно от държавата, работодателите и работниците, възлизат на 30%. Какво, ако увеличим с един пункт – ще стане 31%. Ако увеличим с пет пункта, ще стане 35%. Така че, очевидно, не е и в това въпросът „, обясни още тя.

Според Христова трябва да бъде направен преглед на системата. Тя посочи като пример, че 830 хил. са българите, които получават инвалидни пенсии в момента.

„Трябва да видим дали действително толкова страшно се е влошил здравният статус на населението в България, за което има причини, имайки предвид състоянието на системата на здравеопазването, или повечето проблеми идват от корупция в системата на ТЕЛК-овете. А може би и двете „, допълни бившият социален министър.

Христова очерта и друг проблем на системата – ранното пенсиониране. Според нея има хора, които имат право да се пенсионират прекалено рано и посочи за пример системата на МВР, където служители със само 15 години трудов стаж могат да излязат в пенсия.

След това обаче те продължават да работят и това показва, че мотивите за тежките условия за труд при ранното пенсиониране в системата не са водещи за тях.

Проблеми на пенсионната система у нас са още и високата безработица, сивата икономика и ниските като цяло доходи на хората, както и напускането на страната от хора в трудоспособна възраст, допълни още Христова. Затова трябва да се работи за създаването на добри условия за правене на бизнес в страната, да няма корупция, да заработи съдебната система и за други важни реформи, препоръча още бившият социален министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *