Хубаво ли е в България?

Ако германски турист реши да се довери на портала urlaub-im-web.de, дестинацията България ще извади лош късмет. Защото специалистите по почивно дело от този интернет-каталог са взели на мушка авторекламата на българските туристически власти. Ето как саркастично коментират експертите един официален информационен бюлетин от София:
„Според официалните данни излиза, че за периода от 1 януари до 31 май 2011 година в страната между Румъния (на север) и Гърция (на юг) са пристигнали 886 хиляди туристи, което било покачване с 9.5 процента. На какво се дължи това покачване? – по този въпрос българските власти мълчат. Читателят трябва сам да си прави изводите. Примерно, че ръстът на българския туризъм е резултат от безредиците в североафриканските държави.

Кой ходи на море в България?
В кошчето!
Още по-трудно ни е да си обясним следващата цифра: че приходите на България от туризма са нараснали с 5.8 процента. Дали това се дължи на обстоятелството, че гостите от чужбина прекарват по-малко време в България? Или пък намаляват по-елитарните оферти за културен туризъм, а нараства евтиният, купонджийски туризъм? А дали пък хотелиерите, ресторантьорите и изобщо цялата туристическа сфера в България не е намалила драстично цените? Теоретически е възможно, но на практика малко вероятно.
Горещо Ви препоръчваме да изхвърлите този бюлетин директно в кошчето. И все пак накрая остава един въпрос: дали отговорните фактори могат насериозно да смятат, че благодарение на техните информации някой би променил плановете си за почивка? И би си рекъл: „Супер! След като в България ходят цели 9.5 процента повече чуждестранни туристи, значи и аз задължително трябва да си изкарам там отпуската!”
София в Топ 15!
Саркастичен коментар от един германски туристически портал. Но българският туризъм получи тези дни и една много добра оценка. В допитването на друг портал, hotel.de, София заема престижното 15-то място сред световните столици. Експертите, които следят обслужването в цели 210 000 хотела по цял свят, са измерили къде хотелският персонал е най-дружелюбен и най-компетентен.
При най-висока оценка 10 на първо място се нареждат хотелите в японската столица Токио с 8.62. Следват ги хотелите в Хелзинки и Будапеща. В челната десятка са още Банкок, Любляна, Берлин, Варшава, Виена, Лисабон и Дъблин. Софийските хотели са оценени с 8.07 и попадат в една група с хотелите в Берн, Сингапур, Братислава, Загреб и Люксембург. Въпреки пословичната китайска любезност, пекинските хотели са чак на 30-то място със 7.71. А пък традиционно свръхучтивите англичани явно си сменят нрава в хотелиерството, защото Лондон е оценен едва със 7.35.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *